Verksamhetschef Susanne Lindblad till vänster och ÖSKG:s ordförande Rachel Tess.

Verksamhetschef Susanne Lindblad till vänster och ÖSKG:s ordförande Rachel Tess. Foto: ÖSKG.

Så blir årets konstrunda – tusentals besökare väntas

"De senaste åren tycker vi att det har ökat igen"

ÖSTERLEN.

Miljötänk och klimatfrågan är numera centrala komponenter under påskens konstrunda. Konstrundans app används för tredje året och Skånetrafiken kommer inte att sätta in extra turer. Samtidigt upplevs det som att intresset fått ny fart.

Av
André Kvist

Det börjar dra ihop sig till årets konstrunda. Sedan 1968 har konstnärer öppnat upp sina ateljéer och gallerier. Några år senare grundade man Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG, som i dag har sin bas på Tjörnedala konsthall.

Som vanligt är det under påsken arrangemanget sker, i år mellan den 19 och 28 april. Hur många som besöker är oklart, men det är tusen och åter tusen personer.

– Det har gått lite upp och ner sedan peaken på 1990-talet. Det har tillkommit fler och fler konstrundor vilket gjort att besökare spriditis men de senaste åren tycker vi att det har ökat igen. Det känns jätteroligt och så speciellt att vi har besökare som kommit i 50 år, det har skapat fina relationer, berättar Susanne Lindblad, verksamhetschef ÖSKG och Tjörndala konsthall.

På konsthallen brukar det komma mellan 7 000 och 9 000 besökare varje påsk. Där kan man se ett verk av alla deltagande konstnärer. I år är det 95 stycken som deltar (medlemmar ÖSKG) och på rundan finns det totalt 164 platser att stanna till vid.

För tredje året i rad är konstrundans app i bruk. Tillsammans med den tidning som föreningen ger ut går det att hitta rätt under hela rundan.

– Precis som med alla nyheter tar det några år men nu är appen verkligen ett bra redskap. Både appen och tidningen kompletterar varandra.

Miljön och klimatet har tagit en allt större plats under konstrundan. Fler och fler konstnärer tar fasta på just detta ämne.

– Konstnärer är väldigt responsiva när det gäller större frågor och tar upp dessa i sin konst. Det är en naturlig följd att det vi pratar om ser det i konsten, säger Susanne Lindblad.

Skånetrafiken kommer i år inte att sätta in extra bussturer. Det är Skåneexpressen 3, 4 och 5, samt linje 570 och 551, som tar dig runt på bästa sätt om du reser kollektivt.

– Vi sätter inte in extra turer men kör som vanligt under konstrundan. Vi har tittat på resandet tidigare år och förväntar oss attt alla får plats och hoppas att det är många som väljer att resa kollektivt för miljöns skull, säger Theresia Swanholm, kommunikationsansvarig Skånetrafiken affärsområde buss.

Under årens lopp har delegationer från till exempel Tyskland och Frankrike varit på besök för att ta med sig konceptet hem. Arrangemanget har sedan starten varit en otrolig framgång som lockar människor som bor långt utanför Skånes gränser.

– Det är en fantastisk möjlighet att uppleva konst. Oavsett om man varit med flera gånger eller besöker för första gången, säger Susanne Lindblad.

Invigningen sker på långfredagen vid konsthallen, då kommer kultur- och fritidsnämndens ordförande i Simrishamn, Christer Hallerby (L), att klippa det gulröda bandet och hålla tal. Håll utkik efter den gulröda vindbollen så hittar du rätt.

Samtliga 164 stopp är markerade med vindbollen.

Samtliga 164 stopp är markerade med vindbollen. Foto: ÖSKG.

Publicerad 01 April 2019 00:00