Enkelheten i naturens färger och hur de smälter samman är vad som fascinerar Lisa med sanden.

Enkelheten i naturens färger och hur de smälter samman är vad som fascinerar Lisa med sanden. Foto: André Kvist.

Sandkonstnären använder material från hela världen

"Det finns en harmoni och ett lugn i sanden"

NYBROSTRAND.

Konsnären Lisa Olsson är en av få som skapar tavlor av sten och sand. Hennes verk är inspirerade av naturen och hennes relation till sin omvärld.

Av
André Kvist

I galleriet hänger tavlorna redo inför den årliga konstrundan till påsk. Vid första anblick tror man att det är traditionella tavlor men när man kommer närmare börjar detaljerna stå ut. Olika sandsorter från platser som Nya Zeeland, Frankrika och Jordanien smälter samman i otroliga mönster och skapar ett dimensionellt djup.

Lisa Olssons verk består helt av sand och sten som hon hämtar på olika platser i världen.

Lisa Olssons verk består helt av sand och sten som hon hämtar på olika platser i världen. Foto: André Kvist.

I år är det den 19:e gången som Lisa Olsson ställer ut sina verk under konstrundan. När vi träffas några veckor innan har de sista verken just kommit på plats. Det är till stor del havet och naturen som gestaltas, men även Metoo har inspirerat två verk.

– Strand och hav är mitt liv, jag är där nästan varje dag både vinter och sommar. Jag målade förr med olja men sedan jag började med sand och sten så är det bara det som gäller, det finns en harmoni och ett lugn i sanden, berättar Lisa Olsson.

Sanden köps inte in, istället hämtar hon den själv eller får den från familj och vänner. Mycket av materialet kommer från Sandhammaren eller Nybrostrand.

Foto: André Kvist.

I ett av galleriets rum har Lisa ställt fram ett bord och flertal burkar och flaskor med sandsorterna. Hon vill demonstrera hur tavlorna skapas. Genom att blanda sanden med ett bindemedel gör hon en lera och skrapar ut blandningen på ytan.

– Jag har alltid en bild av vad jag vill göra, men det är inte alltid det blir precis så. Samtidigt har var och en sin egen bild av tavlorna när de är klara, det är alltid kul att höra.

Lisa Olsson är en av få konstnärer som utnyttjar sand och stenar på detta sätt. Även om det finns andra konstnärer som använder materialet i sina verk misstänker hon att hon är ensam inom sitt område.

– Vad jag vet är det ingen som jobbar på detta sätt med enbart sand, det är unikt. Ibland används sand tillsammans med olja men inte enbart så som jag arbetar, säger hon.

Lisa visar hur hon gestaltat Ales stenar och havet på sitt sätt.

Lisa visar hur hon gestaltat Ales stenar och havet på sitt sätt. Foto: André Kvist.

I en tavla kan man skymta ett lejon som gömmer sig i växtligheten. I en annan är Ales stenar avbildad med utsikt mot havet. Att naturen spelar stor roll är det ingen tvekan om men Lisa har även en djupare tanke, att utnyttja det som finns utomhus.

– Jag tycker detta ska vara med i miljödebatten, det passar in där. För materialet är naturens egna och färgerna är helt naturliga. Man kan säga att en gång i framtiden kan man återlämna verken till naturen utan att det är några gifter som sprids, berättar hon leendes.

Under påskens konstrunda håller Lisa Olsson öppet i galleriet tillsammans med keramikerna Harriet och Sara Malmqvist, samt textilkonstnären Gunbritt Falkman. Det är öppet mellan den 19 och 22 april, klockan 10 till 18.

Foto: André Kvist.

Publicerad 27 March 2019 11:10