En sibirisk jordekorre har vid flera tillfällen skymtats i Abbekås.

En sibirisk jordekorre har vid flera tillfällen skymtats i Abbekås. Foto. Wikicommons

Svartlistad jordekorre skymtad i Abbekås

Artens framfart har satts i samband med ökad spridning av borrelia

ABBEKÅS. En misstänkt svartlistad jordekorre har setts av en man som slagit larm till länsstyrelsen. Vid ett flertal gånger ska mannen ha sett djuret som har längsgående vita ränder på kroppen. Nu anlitas Mårdhundprojektet för att ta hand om ekorren.

Av
Elisaveta Gräsbeck

I markområdet där den sibiriska jordekorren har siktats ska man kunna se ett flertal små gångar, vilket tros vara spår efter ekorren. Länsstyrelsen har nu tagit kontakt med Naturvårdsverket, som sedan anlitat Mårdhundsprojektet som ska utreda och ta hand om fallet, skriver Ystads Allehanda.

Sedan 2008 har Mårdhundsprojektet haft i uppdrag att övervaka och minimera förekomst av så kallade invasiva djurarter i landet. Det handlar om främmande arter som sprider sig i miljön och orsakar problem för inhemska växter och djur. Mårdhund är ett exempel på en invasiv djurart. Djur och växter som anses skadliga svartlistas.

– Det handlar om flera olika anledningar. Det finns exempelvis arter som konkurrerar ut den röda ekorren och när det gäller just sibirisk jordekorre har man i Frankrike satt artens framfart i samband med ett ökat antal fall av borrelia, säger P-A Åhlen på Mårdhundsprojektet.

Reglerna kring svartlistade djur har ändrats över tid. För några år sedan var det lagligt att både föda upp och sälja den här typen av raser. Nu är det förbjudet.

– De som äger ekorrar sedan tidigare får lov att behålla dem, men inget annat. De får äga dem tills de dör och sedan är det slut. Sälja vidare får man inte göra och att släppa ut dem är synnerligen olagligt, säger P-A Åhlen.

Kameror har nu satts upp på platsen där ekorren setts. Om det går att slå fast att det rör sig om en invasiv och förbjuden art kommer jägare att skickas ut för att ta hand om saken.

– Man får välja metod efter behov och tillfälle. Men på något vis måste vi se till att ekorren förpassas till nästa värld, säger P-A Åhlen.

Publicerad 21 March 2019 00:00