Jannike Briesenland-Lister.

Jannike Briesenland-Lister. Foto: Fredrik Magnusson

Pillehill kan vinna pris för vinlistan som alla kan förstå

Till final som enda skånska krog

SKIVARP.

Sydkustens at Pillehill uppmärksammas för sin unika vinlista. Nu har de, som enda Skånska krog, tagit sig till final i Star wine lists "Original wine list".

Av
Emma Brännman

År 2015 drog Jannike Briesenland-Lister och Johan Lister igång sin verksamhet. Förra året tog Sydkustens at Pillehill, som en av tolv skånska destinationer, plats i Star wine list. Det är ungefär vinets motsvarighet till matens White guide.

I år är Pillehill för första gången nominerade i en kategori i Star wine lists årliga tävling. Som enda Skånska krog har de tagit sig till final.

– Det känns förstås jättekul. Det hade varit roligt om vi var fler från Skåne, men nu får vi bära flaggan högt helt enkelt. För oss betyder det här en klapp på axeln, ett bevis på att vi gör rätt och att det lönar sig att gå sin egen väg, säger Jannike Briesenland-Lister som är kökschef och Sommelier på Pillehill.

I kategorin "Original wine list" uppmärksammas vinlistor som är unika i form eller i innehåll.

– Jag har skapat en vinlista som vem som helst ska kunna förstå, oavsett om man är proffs eller amatör. Det är ju långt ifrån alla som känner till vad det innebär om en druva är från ett särskilt distrikt till exempel, då förklaras det i listan. Som jag brukar säga: Vin ska inte vara snobbigt, vin ska vara gott, säger Jannike Briesenlad-Lister.

Vilka som tar hem priserna i de olika kategorierna avgörs den 24 mars, i samband med sommelier-SM i Stockholm.

Publicerad 20 March 2019 07:00