Från vänster: Elin Tingström, Klara Rohlin, Hanna Richárd, Jelena Andersson och Yona Cotton utgör gruppen bakom Citybönder.

Från vänster: Elin Tingström, Klara Rohlin, Hanna Richárd, Jelena Andersson och Yona Cotton utgör gruppen bakom Citybönder. Foto: André Kvist.

Hyllat företag för att minska matsvinn ska leva vidare

"Vi kan inte stanna nu när vi börjar få resultat"

BOLLERUP.

Fem tjejer på Bollerups naturbruksgymnasium skapade Citybönder. En plattform där privatpersoner och gårdsbutiker kan förmedla livsmedel. Nu har de hyllats vid en gala och planerar att fortsätta driva företaget.

Av
André Kvist

Tanken är enkel och elegant. För att minska på matsvinn och främja miljön skapade man en plattform där överblivna produkter kan säljas vidare. Gårdsbutiker och privatpersoner kan enkelt få kontakt med varandra och därmed undvika att mat går till spillo.

– Min mamma odlar mycket men det blir ofta lite för mycket, vi hinner inte äta upp allt. Så därifrån fick vi idén om en marknadsplats för att kunna sälja till grannar till exempel, säger Elin Tingström.

Alla får lägga upp en annons, oavsett hemodlare eller företagare och sedan är det upp till köpare att leta upp vad man är ute efter

– Man lägger enkelt upp en annons och köpare går in och söker efter det man vill hitta. Allt enkelt och miljösmart, säger Jelena Andersson.

De fem tjejerna går andra året på Bollerup med inriktning på hästar. Nyligen hyllades deras företag vid näringslivsgalan i Tomelilla som årets UF-företag vilket var en stor upplevelse för samtliga i gruppen. Arbetat har pågått sedan i höstas och inom kort ska UF-företaget avslutas och utvärderas inom skolan. Men det kan bli så att konceptet lever vidare.

– Denna sidan kommer leva vidare även om skolprojektet avslutas, vi kan inte stanna nu när vi börjar få resultat. Vi kommer fortsätta och i framtiden tror vi att det kommer fungera av sig själv, säger Klara Rohlin.

– Det är väldigt kul att så många personer är intresserade och all hjälp vi har fått. Nästan alla vi pratar med är positiva till idén, säger Hanna Richárd.

I flera städer finns olika projekt som arbetar för att minska matsvinn och premiera närodlat. Framförallt är det riktat mot restauranger och livsmedelsbutiker. I till exempel Helsingborg lanserade i fjol en app med målet att "rädda" 5 000 portioner där man kan köpa överblivna matportioner till rabatterat pris.

Tjejernas företag Citybönder går lite närmare den vanliga personen som har ett intresse för odling och det småskaliga lantbruket. Även om man inte utesluter större inrättningar eller nationella aktörer.

– Vi måste minska matsvinnet i samhället, det är inte hållbart att importera när det egentligen redan finns i landet. Samtidigt äter man mer närproducerat genom denna plattform, säger Elin Tingström.

Gruppen hoppas att fler engagerar sig. Man visste redan vid starten att ett år inte var tillräckligt och förhoppningen är att konceptet sprider sig från Österlen till resten av landet framöver.

– Man slipper mellanhanden, maten man köper kan man se odlas och man får träffa personerna bakom. Samtidigt kan gårdsbutiker öka sin kundkrets. Det fina är att man visar vad Sverige har att erbjuda i sina trädgårdar, säger Yona Cotton.

Publicerad 15 March 2019 10:15