Franco Paglialunga använder bland annat kokosnötter i sina verk som utgörs av återvunnen metall och naturmaterial.

Franco Paglialunga använder bland annat kokosnötter i sina verk som utgörs av återvunnen metall och naturmaterial. Foto: André Kvist.

Konstnärer slår ett slag för återbruk och miljön

Uppmanar att avlasta miljön: "Vi måste verkligen sluta slänga"

SMEDSTORP.

Inför årets konstrunda vill tre erfarna konstnärer lyfta fram återvinning och klimatsmarta val. De vill visa att det är möjligt att skapa ny konst med gammalt material och hantverksskicklighet.

Av
André Kvist

Innanför dörren till ateljén möts man av en variation av konst. Dels härligt färggranna kuddar med kattmotiv, betong och metall kombinerat till både möbler och skulpturer. Och sedan ett antal ikonbilder hängandes på väggen.

Det är samlade verk av Franco Paglialunga, Lisa Backman och Roger Öberg. De tre garvade konstnärerna har vitt skilda arbetsområden men har en sak gemensam; de förespråkar gammalt material och återbruk.

– Vi använder oss av saker som redan existerar och som redan har ett värde men inte för alla. Mycket har tappat värdet för personer och slängs. Men man kan göra något nytt av det, man kan skapa utan att förbruka energi. Skapa utan att belasta miljön, helst avlasta, säger Franco som arbetar med betong och metall.

Från vänster: Franco Paglialunga, Lisa Backman och Roger Öberg.

Från vänster: Franco Paglialunga, Lisa Backman och Roger Öberg. Foto: André Kvist.

Genom nästa dörr finns Francos verkstad. Här i ateljén pekar han ut några exempel på saker som han tillverkat. I ett hörn står en halv oljetunna som nu är en byrå. I taket hänger en lampa med kokosnötter som skärmlampor och ovanför oss hänger en annan lampa dekorerad med kolsyrepatroner.

Stockholmsbon Lisa, som spenderar största delen av året på Österlen, berättar hur hennes textilkonst kombinerar gammalt med nytt. Hon visar en kudde där hon kombinerat flera äldre tyger och berättar att en del material skänks till henne istället för att eldas upp.

– När jag började var det inte återvinning i första hand, utan jag var fascinerad av den textila konsten här i Skåne. Det är en rikedom utan like! Man kan finna sådant som är väldigt fint men det värsta är när man slänger saker i containrar, då mår jag dåligt, säger hon och fortsätter:

– Det finns så otroligt mycket man kan göra med gamla textilier! Klipper man loss bitar kan man göra så mycket vackert.

Foto: André Kvist.

Roger Öbergs konst sticker ut jämfört med sina kollegor. Han skapar nya ikonbilder med uråldrig teknik. En hantverksskicklighet som är utdöende och som önskar bevara.

– Nu börjar man ta upp de gamla metoderna igen. Man börjar ganska enkelt med en äggula och blandar i vin, sedan river man i färgpigment till detta. Sedan finns det förlagor som jag följer, det finns mycket symbolik i det här, däri ligger traditionen. Kunskap och erfarenhet genom årtusenden och det arvet vill jag föra vidare, säger han.

Ett gammalt oljefat blev en byrå och gamla metallbitar kan nu bringa ljus.

Ett gammalt oljefat blev en byrå och gamla metallbitar kan nu bringa ljus. Foto: André Kvist.

Problemet idag är dels "slit och släng-kulturen" som tär på resurserna. Men även svårigheterna att få tag på material att använda på nytt. Då mycket källsorteras och läggs i containrar så finns det få möjligheter att hitta "skräp" och göra det till konst och nya verk.

De tre konstnärer efterfrågar en djupare förståelse men även att man möjliggör för människor att dra nytta av sådant som andra inte vill ha längre. Att återvinningsstationer exempelvis låter människor fritt plocka ut material vissa tillfällen eller att kommuner upprättar något liknande.

– Det skulle vara intressant att ställa upp bortkastat material för invånare, det mesta förstörs och kanske kan en del komma till nytta. Återvinning har man gjort länge men i dag måste vi verkligen sluta slänga och minsta steg i den riktningen är viktigt. Det har fått en annan innebörd, säger Franco Paglialunga.

Under konstrundan kring påsk ställer de tre ut på Ateljé B i Smedstorp i samarbete med Konst i Smedstorp. Utställningen pågår den 19 till 22 april och den 27 och 28 april mellan klockan 10 och 17.

En av Francos verk med kokosnötter.

En av Francos verk med kokosnötter. Foto: André Kvist.

Publicerad 14 March 2019 07:00