Mari Bister och Anita Ullman Kradjians tar emot priset vid Naturskyddsföreningen Tomelillas årsmöte.

Mari Bister och Anita Ullman Kradjians tar emot priset vid Naturskyddsföreningen Tomelillas årsmöte. Foto: Privat.

De får Tomelillas miljöpris

"Bägge var värda priset"

TOMELILLA.

Det blir Mari Bister och Anita Ullman Kradjians som i år får dela på kommunens och naturskyddsföreningens miljöpris. Den ena har lyft naturens behov av vård i barnböcker och den andra har kämpat i många år mot gruvarbete.

Av
André Kvist

På tisdagskvällen under Naturskyddsföreningens årsmöte delas miljö- och naturskyddspriset ut. Årets pristagare är författarinnan Mari Bister från Onslunda och Anita Ullman Kradjians som leder VetoNu vilka vill sätta stopp för mineraljakten i Skåne och ändra minerallagen.

– Vi tyckte att bägge var värda priset för vad de har åstadkommit. Maris barnböcker i natursammanhang är riktigt bra och pedagogiska, säger Ingmar Jönsson, ordförande Naturskyddsföreningen Tomelilla, och fortsätter.

– Sedan arbetet mot gruvor som Anita har var drivande och fört talan mot. Hon har varit med länge och engagerat sig väldigt.

Motiveringen för Mari Bister:

Barnen är vår framtid och det är viktigt att de får kunskap om att vi måste vara aktsamma om vår natur. Mari Bister kan med sina barnböcker påverka barnen och väcka intresse för vår miljö.

Och för Anita Ullman Kradjians:

Under Anita Ullman Kradjians kompetenta ledningar har VetoNu lyckats skapa ett stort motstånd mot gruvdriften på Österlen som upplevs som hotande landskapsförstörelse.

De båda får dela på prissumman på 10 000 kronor.

Publicerad 19 February 2019 00:00