Bettina Thomsen, Dan Olsson och Jonas Karlsson.

Betina Thomsen, Dan Olsson och Jonas Karlsson. Foto: Emma Brännman

Succé för nystartade nattvandrare – nu hoppas föreningen på spridning

Jonas Karlsson: "Vi har oförskämt roligt tillsammans"

SKURUP.

Sedan nattvandrarna startade upp verksamheten i Skurup i höstas har responsen varit mycket positiv. Men nu vill de bli fler och hoppas särskilt på att de mindre orterna ska hoppa på vårens utbildningar.

Av
Emma Brännman

Nattvandrarna startade upp i september och har mottagits väl.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd av kommunen och folk är intresserade av det vi gör. Jag tror att det dels beror på att det ligger i tiden. Det pratas mycket om otrygghet och vad man kan göra åt det, menar nattvandraren Betina Thomsen.

Vid årsskiftet bildades en förening och den 28 februari ska föreningen hålla sitt första årsmöte och välja styrelse. Troligtvis blir det Jonas Karlsson, Betina Thomsen och Dan Olsson.

– Man har provat att "bara" nattvandra förut men det fungerade inte riktigt. Det behövs en stabil grund. Med en förning i ryggen kan vi söka bidrag och det ger en annan tyngd helt enkelt, säger Jonas Karlsson.

Bettina Thomsen, Jonas Karlsson och Dan Olsson har nyligen bildat lokal förening och hoppas på fler medlemmar.

Betina Thomsen, Jonas Karlsson och Dan Olsson har nyligen bildat lokal förening och hoppas på fler medlemmar. Foto: Emma Brännman

Nattvandringen i Skurup hade legat nere under ett par år när den startades upp igen i augusti. För närvarande finns 33 utbildade nattvandrare men de skulle önska att de var betydligt fler.

– Vi behöver vara runt 100 stycken utbildade och 25 aktiva för att få en bra ruljans. Som det är nu är vi mellan tio och femton aktiva som går nästan varje fredag och lördag. Blir vi fler kan vi vara ute fler och längre kvällar, konstaterar Jonas Karlsson

Föreningen är öppen och tar in nya medlemmar på löpande band. Den 3 och 10 februari hålls två nya utbildningar i lokalen på Trädgårdsgatan 4. Förhoppningen är att nattvandrarna ska sprida sig till övriga kommundelar. Nyligen var de i Skivarp och informerade om sin verksamhet.

– Det finns ett visst intresse men det är alltid svårt att hitta någon som vill ta tag i det. När vi har tid och möjlighet så har vi åkt ut till Skivarp eller Rydsgård och gått en runda. Men det bästa vore om människor som bor där också ville gå med, de känner orten och ungdomarna bättre. Nu finns vi som förening och snart har vi en styrelse, så det enda man behöver göra är att gå med och vandra, säger Dan Olsson.

Nattvandrarna utgår från Trädgårdsgatan 4 i Skurup.

Nattvandrarna utgår från Trädgårdsgatan 4 i Skurup. Foto: Emma Brännman

Under 2019 har nattvandrarna flera aktiviteter på gång. Närmast på schemat står Öppen arena, en fortsättning på senhöstens lyckade projekt då Skurups sparbank arena öppnade för ungdomar och aktiviteter under fem lördagar. Med start den 16 februari väntar sju nya lördagar. Nattvandrarna är med och bemannar upp hallen, medan kommunen står för ekonomin.

Under året hoppas de också kunna genomföra ett antal föreläsningar, arrangerade bland annat av den nationella organisationen Nattvandring.nu för både ungdomar och för vuxna. Föreningen har även fått pengar av Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

– I samband med skolstarten i augusti ska vi dra igång en tävling för skolklasserna 7–9. Lions Skurup sponsrar med 10 000 kronor och syftet är att få föräldrar att engagera sig i sina ungdomar genom att nattvandra. Den klass som har fått sina föräldrar att nattvandra mest när läsåret är slut vinner 5000 kronor till klasskassan. Tvåan får 3000 och trean 2000 kronor, förklarar Jonas Karlsson.

Han, Betina Thomsen och Dan Olsson är eniga om vad som driver dem.

– Vi har oförskämt roligt tillsammans. Vi tycker om att ordna aktiviteter runt omkring själva nattvandringen. Jag tror att det är viktigt med mål och delmål i verksamheten för att fortsätta tycka att det är kul. Och så får man ju motion när man vandrar, säger Jonas Karlsson.

Publicerad 03 February 2019 00:00