Ulla Viotti visar sitt verk Kaptenens Gruva som står i Höganäs.

Ulla Viotti visar sitt verk Kaptenens Gruva som står i Höganäs. Foto: André Kvist.

Viottis livsverk visas i Tomelilla

"Tegel är en del av arkitekturen, formbart och verkligen hållbart"

TOMELILLA.

Ulla Viotti har gjort konstverk i tegel runt om i världen under sin långa karriär. Hon har nu donerat en samling bilder som ställs ut på Tomelilla Konsthall.

Av
André Kvist

I samband med sin 85-årsdag i fjol frågade världskonstnären Ulla Viotti om Stiftelsen Tomelilla Konstsamling om hon kunde donera och ställa ut en samling bilder på några av henne absolut färgstarkaste verk. Stiftelsen tackade ödmjukt ja och från den 2 februari kan invånare nu ta del av utställningen.

– Vi fick en ansvarsfull uppgift att förvalta ett livsverk och då ska vi förstås visa bilderna också, säger Sten Bjerketun från stiftelsen.

Sten Bjerketun från Stiftelsen Tomelilla Konstsamling var hedrad att få ta emot donationen över Viottis livsverk.

Sten Bjerketun från Stiftelsen Tomelilla Konstsamling var hedrad att få ta emot donationen över Viottis livsverk. Foto: André Kvist.

Ulla Viotti har ett starkt band till Österlen. I perioder har hon varit bosatt och verksam i området. Hon står även bakom flera verk som "Cimbris" och "Hyllning till kung Bol" som står på olika platser i trakterna.

Det är endast den andra donation Ulla Viotti gjort, den första skänkte hon till Örebro där hon bodde innan hon flyttade till Österlen.

– Jag hade en utställning här (Tomelilla) 1990 och jag har så mycket konst som har en relation till Skåne så det kändes så riktigt, säger Ulla Viotti.

Bland verken som hänger på nedre våningen i konsthallen finns exemplar från Kina och hemlandet. Men även den skulptur hon fick skapa till olympiska spelens ära i Grekiska Athen. Ett verk som än idag är en personlig favorit.

Ulla Viotti berättar om verken och tankarna bakom. I flera fall använder hon fyra ingångar till verkens innandöme, däri ligger än mer av upplevelsen. Det karaktäristiska användandet av tegel som kolbränts skapar nyanser som är i det närmaste hypnotiserande.

Nu arbetar hon på en ny skapelse till Kivik Art Centre, ett arkeologiskt bibliotek kallad "Bibliotheca" med 2 000 inmurade böcker i tegel där många har kända skånska författares namn inpräntade i ryggtavlorna.

– Det är ett runt rum på sex meter i diameter och en öppning där man kommer in i till ett arkeologiskt bibliotek, in till litteraturens hemligheter, berättar hon.

Teglet har varit en del av hennes liv i årtionden men hon känner sig ständigt inspirerad av dess nyanser och möjligheter.

Teglet har varit en del av hennes liv i årtionden men hon känner sig ständigt inspirerad av dess nyanser och möjligheter. Foto: André Kvist.

Teglet tröttnar hon aldrig på, inte heller ser hon någon ände på sitt arbete.

– Tegel är fantastiskt! Det är en del av arkitektur, formbart och verkligen hållbart och aktuellt dessa dagar. Det är så fantastiskt att gå runt i tegelbruk och så inspirerande att titta på materialet, det finns sådana detaljer.

Utställningen Ulla Viotti i det offentliga rummet - en bildkavalkad pågår fram till den 3 mars.

Publicerad 01 February 2019 11:52