Ett totalt underskott för Sjöbo kommun kan bli följden om familjenämndens preliminära siffror står sig.

Ett totalt underskott för Sjöbo kommun kan bli följden om familjenämndens preliminära siffror står sig. Foto: Wikimedia Commons.

21 miljoner minus för skola och socialtjänst

"Det känns inte bra att det slår på så mycket"

SJÖBO.

Familjenämnden ser ut mot att gå mot ett underskott på 21 miljoner kronor för 2018. Det är 5 miljoner mer än väntat. I förlängningen kan detta innebära att kommunen i stort går med minus för första gången på länge.

Av
André Kvist

När de preliminära siffrorna för 2018 trillar in visar det sig att det väntade underskottet för familjenämndne på 16 miljoner har ökat till 21 miljoner kronor. Det rapporterar Ystads Allehanda.

– Det känns inte bra att det slår på så mycket. Vi måste ha bättre prognoser när vi närmar oss slutet av året, säger Richard Löfgren, förvaltningschef till tidningen.

Orsakerna till underskottet är flera, bland annat att det är fler barn i skolan är vad prognosen indikerade. Men även att Sjöbo tvingats betala tillbaka statsbidrag för vuxenutbildningen.

Nämndens negativa resultat innebär att Sjöbo kommun prelimärt går mellan noll och en miljon minus. Under många år har man haft uteslutande överskott, senast 2017 med hela 24 miljoner kronor plus.

Publicerad 31 January 2019 08:52