Fem lärare vill lämna yrket och majoriteten vill lämna arbetsplatsen, uppger en lärare.

Fem lärare vill lämna yrket och majoriteten vill lämna arbetsplatsen, uppger en lärare. Foto: Mostphotos.

Lärare ropar på hjälp efter turbulensen – stor oro på skolan

"Majoriteten vill lämna – vem tänker nu kämpa?"

SJÖBO.

Skolinspektionen riktar stark kritik mot kommunen. En rektor har sagt upp sig i protest och nu oroas lärare när besparingar kan innebära att ännu fler sägs upp. Enligt uppgifter vill mer än hälften av Färsingaskolans lärare lämna.

Av
André Kvist

Det stormar kring det kommunala arbetet med skolor och framförallt när det gäller Färsingaskolan. Nyligen riktade Skolinspektionen stark kritik mot det kommunen. Myndigheten påpekade att kvalitetsarbetet inte höll måttet eller uppfyller författningens krav.

Än värre är situationen på Färsingaskolan. Sedan december har man dragit in åtminstone två tjänster för att ta igen underskottet från förra året. Samtidigt krävs det mer besparingar, berättar förvaltningschef Richard Löfgren för Ystads Allehanda.

– Det krävs fortfarande besparingar. Men det handlar absolut inte om tio tjänster, säger han.

Den budget som rektorerna fick ta del av i julas innebar mindre pengar till skolorna för 2019. En budget som Färsingaskolans rektor Chris Hansen-Sonestam inte ansåg gav de förutsättningar som krävs. Rektorn har nu sagt upp sig i protest.

Förvaltningschefen uppger att dörren fortfarande står öppen om hon väljer att återvända till sin tjänst.

På sociala medier har en av skolans lärare skrivit om situation, en text hen kallar "ett rop på hjälp". Trots optimistiska mål ligger kommunen långt efter vad gäller lärartäthet i länet. Den senaste tidens turbulens har spätt på oron.

"Vi har inte utrymme på skolan till att kunna dra in på mer, vi har redan för låg lärartäthet! Vi behöver bli fler, inte färre!"

Läraren uppger att av drygt 30 lärare vill majoriteten lämna arbetsplatsen och fem stycken vill lämna yrket helt.

"Utan behöriga lärare väntar en dålig skola med dåliga resultat och för dessa elever, våra blivande vuxna och vår framtid, väntar utanförskap i samhället med låg utbildningsnivå, arbetslöshet, psykisk ohälsa, missbruk, kriminalitet - ja, listan kan göras lång."

Ledande politiker inom skolan och högre tjänstemän på förvaltningen har presenterat en alternativ budget för personalen. Det senaste budet är att man måste spara in 400 000 kronor under 2019.

Den lärare som reagerat så kraftigt på situationen anser att det inte är en hållbar budget och menar att det kommer bli Färsingaskolans och på sikt kommunens fall.

"Vi lärare har kämpat, rektorn har kämpat – vem tänker nu kämpa för att ge barnen och ungdomarna i kommunen förutsättningar för en ljus framtid?"

Publicerad 28 January 2019 13:51