16-åriga Ebba Jensen har stora drömmar om att arbeta med smink som vuxen.

16-åriga Ebba Jensen har stora drömmar om att arbeta med smink som vuxen. Foto: André Kvist.

Scensmink blev hennes passion

"Drömjobbet är att få jobba med smink i USA"

YSTAD.

16-åriga Ebba Jensen satsar helhjärtat på att bli scensmink-konstnär. Hon är månadens konstnär i februari på Kulturskolan och planerar att arbeta med smink i USA när hon blir äldre.

Av
André Kvist

Sedan Ebba Jensen var 2 år gammal har hon varit lagd åt det konstnärliga hållet. Måleri, skisser och tecknande har alltid legat nära till hands. I somras hittade hon så sin passion, scensmink. Hennes skapelser är ena dagen vackra och glamourösa för att en annan plötsligt var rent ut skrämmande.

– Jag experimenterade med färg och har alltid använt färger sen har det blivit mer och mer extremt tills jag hittade scensmink, berättar hon och fortsätter:

– Man får lite blickar ute på stan men det är lugnt. Vissa vet inte riktigt var dem ska ta vägen!

Vi träffas på Kulturskolan där hon gått sedan förskoleåldern. På en vägg vid entrén hänger bilder på hennes skapelser, hon är månadens konstnär i februari och ställer ut fram till den 25:e.

På Kulturhuset kan man se hennes skapelser fram till den 25 februari.

På Kulturhuset kan man se hennes skapelser fram till den 25 februari. Foto: André Kvist.

Ebba Jensen går första året på hår- och makeupstylist-programmet vid Ystad Gymnasium. Här får hon förfina sina färdigheter och lära sig mer om yrket. Att skapa avgjutningar och maskar av ansikten som man sedan kan forma till allt från monster till prinsessor har hon just gett sig i kast med. Framtiden däremot tänker hon spendera på annat håll.

– Jag vill nog jobba inom smink i Sverige i ett år efter studenten. Sen vill jag utbilda mig i USA, det drömmer jag om. Drömjobbet är att få jobba med smink varje dag. Det känns inte som att mina höga mål kan uppnås här i Sverige.

Hon vill arbeta med teater, film och tv-serier, berättar hon. Årets stora högtid är självfallet Halloween då vännerna ber om hjälp och hon själv kan ge sig på något riktigt utsvävande.

– Jag tycker ju om att experimentera och prova på nya grejer. Det kanske är svårt att lyckas och komma in i branschen men jag väljer att se bort från det och bara vara positiv, avslutar Ebba Jensen.

Den 6 februari håller Ebba smink-workshop för dig som går i årskurs 6 till 8. Det är först till kvarn som gäller och anmälan gör man till Kulturskolan i Ystad.

Publicerad 26 January 2019 07:00