Foto. Skillinge teater

Ramaskri när kapat kulturbidrag slår hårt mot teater

Går ut i protest: "Vi är absolut hotade!"

SKILLINGE.

I januari tog kulturnämnden i Region Skåne beslut att sänka kulturbudgeten. Detta innebar en frysning av alla utvecklingsbidrag. Skillinge teater är nu mer än någonsin beroende av publiken för att hålla sig flytande och ifrågasätter den mycket ojämlika fördelningen mellan östra och västra Skåne.

Av
André Kvist

Kulturnämnden beslutade den 10 januari att genomföra en besparing på närmare 20 miljoner kronor. Den största delen sparas in genom att frysa utvecklingsbidragen för kultur. Något som lett till protester från det skånska kulturlivet.

– Det slår hårt mot kulturutövarna, cirka 200 aktörer runt om i Skåne drabbas, berättar Karin Johansson-Mex, verksamhetsledare Skillinge Teater.

Många organisationer inom det fria skånska kulturlivet har nu organiserat sig i det nya nätverket Nätverk för skånsk scenkonst. Tillsammans har man publicerat en kulturdeklaration där man protesterar mot nämndens beslut och kräver en förklaring

De ger oss så urusla förutsättningar att erbjuda bra teater

För Skillinge Teater, som är den enda av östra Skånes grupper som gör egenproducerad teater och får verksamhetsbidrag av Region Skåne, innebär beslutet att 43 procent av de regionala bidragen försvinner.

– För oss är det mycket allvarlig. Varje år brukar vi få cirka 300 000 i utvecklingsbidrag men nu tas det bort helt. Utvecklingsbidraget har varit avgörande för att kunna göra den teater vi brukar erbjuda, säger Nils Peder Holm, verksamhetsledare.

– För våra kollegor i frigrupperna i Malmö är det än värre, flera av dem kommer helt enkelt inte överleva.

Karin Johansson-Mex håller med sin kollega. Om detta är framtiden riskerar det att slå undan benen för vår verksamhet eftersom minskade regionala bidrag betyder mindre produktioner vilket gör det svårare att få nationella bidrag och att publikintäkterna riskerar att minska. En ond cirkel helt enkelt.

– I år klarar vi att erbjuda bra teater tack vare ett det utvecklingsbidrag vi fick förra året och den fantastiska publik vi har här på Österlen. I längden kommer det absolut bli ett extremt stor problem för oss att upprätthålla den kvalité vi brukar erbjuda!

För många av de 200-300 fria aktörerna runt om i Skåne kan detta var dolkstöten. Väldigt många väntas duka under och utan utvecklingsbidrag riskerar man strypa förnyelsen av teaterkulturen i regionen.

Karin och Nils Peder är också djupt kritiska till den ojämlika fördelning av bidragen som delas ut till teatersektorn mellan östra och västra Skåne. När nu utvecklingsbidraget är slopat ges enbart verksamhetsbidrag. Dessa uppgår till 102,5 miljoner kronor för egenproducerad Skånsk teater. Av dessa pengar går 102 miljoner till västra Skåne. Endast de 398 000 som Skillinge Teater får i verksamhetsbidrag tillfaller östra Skåne, det vill säga enbart 0,39 procent av pengarna går till öst.

– Med en så skev fördelning blir det svårt att upprätthålla den höga kvaliteten vi eftersträvar och som vi vet att vi kan leverera. Det är minst sagt beklagligt att de ger oss så urusla förutsättningar att erbjuda bra teater till människorna i östra Skåne.

Jämförbara teaterbolag i Västra Skåne som har lika stor publik som Skillinge Teater får i nuläget minst 2,3 miljoner kronor i verksamhetsbidrag.

– Det är inte en fråga om att vi når färre, vi hade över sju tusen i publik förra året. Trots extremt begränsade bidrag i 15 år som knappt räcker till hyran. Hade vi fått 2 miljoner så hade vi kunnat göra barnteater, experimentell teater och annat men det går inte, hur i helskotta tänker man regionalt här?!, frågar sig Karin Johansson-Mex.

Fördelning av verksamhetsbidrag.

Fördelning av verksamhetsbidrag. Källa: Region Såne.

Publicerad 25 January 2019 00:00