Lisa Georgsson gläds med barnen åt att invigningen äntligen är här.

Lisa Georgsson gläds med barnen åt att invigningen äntligen är här. Foto: André Kvist.

Efterlängtad mötesplats öppnar på nytt

"Mötesplats utan tvång och med närvarande vuxna som kan stötta"

KÖPINGEBRO.

Efter nästan ett års väntan har ungdomarnas nya mötesplats nu kommit på plats. Till helgen är det dags för officiell invigning men man håller redan smygöppet.
– Jag spelar mest biljard, det är kul!, säger 11-åriga Mera Westerdahl.

Av
André Kvist

Efter att de tidigare lokalerna i gamle biografen i Köpingebro krävde renovering flyttade man ut i mars förra året. Sedan dess har barn och ungdomar i samhället ideligen frågat när fritidsgården ska öppna igen.

– De har verkligen längtat! Det är många faktorer som gjort att det tagit tid. Dels hitta en lämplig lokal, vi behövde bygga en till nödutgång. Sedan har det tagit tid att få ordning i lokalerna, säger Lisa Georgsson, samordnare med ansvar för Mötesplatserna.

Under våren i fjol lånade man ett rum på skolan för att ändå hålla ungdomarnas mötesplats öppen. Men hela hösten har det legat nere. Nu är rummen i det närmaste färdiga. Det finns soffa och fåtöljer för de unga som vill spela tv-spel i ett rum, i ett annat finns bord där många spelar mot varandra över internet och ett rum är avsatt för pysslande.

Populärast är biljardbordet där flera unga personer ställer sig på kö för att vara nästa lirare. En som spelar är Mera Westerdahl, 11 år.

– Jag brukar köpa något att äta, hänga runt och spela lite. Jag spelar mest biljard, det är kul!, säger hon.

Favoritsysslan är biljard berättar Mera Westerdahl men hon träffar också kompisar här.

Favoritsysslan är biljard berättar Mera Westerdahl men hon träffar också kompisar här. Foto: André Kvist.

Nytt är att man utökar både här i Köpingebro och på mötesplatsen i Svarte, så att utöver årskurs 4 till 6 så är även 7 till 9 välkomna senare på eftermiddagarna.

Lördagen den 19 januari invigs de nya lokalerna och man håller öppet hus för alla som är intresserade av att testa på pyssel eller spel. Det är den femte mötesplatsen som återöppnas i Ystad kommun. Några fler ligger inte i planeringen men man hoppas kunna utöka öppettiderna.

– Barn och unga har fått vara med och bestämma vad som ska finnas här. Wifi är prioriterat, det jobbar vi på, säger Lisa Georgsson och fortsätter:

– Det är viktigt att hitta aktiviteter för ungdomar utanför Ystad också, tror jag. Det är viktigt på alla områden, av många anledningar. Framförallt verksamheten i årskurs 4-6 – att skapa en bro mellan att sluta på fritids till att bli mer självständig. Det är en mötesplats utan tvång och med närvarande vuxna som kan stötta.

Erik Jarl

Erik Jarl "spränger" vid Mötesplatsens biljardbord. Foto: André Kvist.

Mellan 30 och 50 ungdomar väntas komma varje gång man har öppet på tisdagseftermiddagarna. Till sommaren planerar man även för utomhusaktiviteter. För stunden håller man sig inomhus och responsen på de nya lokalerna verkar vara alltigenom positiv.

– Det är nice! Tv:n är nog bäst, där kan man spela, säger Erik Jarl, 12 år.

Publicerad 19 January 2019 07:00