Kommunens drygt 30 robotgräsklippare är väldigt uppskattade och har fått egna namn av invånare, berättar Kent Tillberg.

Kommunens drygt 30 robotgräsklippare är väldigt uppskattade och har fått egna namn av invånare, berättar Kent Tillberg. Foto: Sjöbohem.

Till våren ska allt kommunalt gräs klippas av robotar

"Imponerad över hur bra de funkar"

SJÖBO.

För två år sedan skaffade kommunen robotgräsklippare på prov. Nu är man övertygad om att de skölpaddsliknande robotarna är framtiden och skrotar sina gamla åkgräsklippare helt till förmån för den nya tekniken.
– Vi är tämligen ensamma om detta.

Av
André Kvist

2016 prövade Sjöbo kommun tre stycken robotgräsklippare. Testet föll väl ut och i fjol klipptes det mesta av kommunens gräs av de små robotarna. Nu i år satsar man helhjärtat på denna metod för alla kommunala gräsytor.

– I år kommer alla våra gräsytor klippas av robotarna. Det har varit väldigt uppskattat av boende, somliga har till och med fått smeknamn. Det blir en annan kvalitet, en helt annan finish och är alltid välklippt, säger Kent Tillberg, förvaltningschef på Sjöbohem.

Robotarna står just nu inpackade under vintern men om ett par veckor ska de ut och arbeta. Gräsklipparna påminner om den vanliga trädgårdsvarianten men är något större och lite mer avancerade.

– De rapporterar hela tiden till oss via en applikation. Händer det något som en laddning går fel, eller den hamnar utanför området så får vi in ett larm.

De första veckorna på våren är det lite struligt. Robotarna upptäcker hål och ojämn mark som ögon inte registrerar och som man måste ut för att åtgärda. Därefter rullar de drygt 30 robotarna hela sommaren på vardagarna, dock ej på nätterna.

Hur vanligt är det att kommuner använder robotgräsklippare?

– Vi är tämligen ensamma om detta men det är nog fler på gång efter de har sett hur vi har det, säger Kent Tillberg och fortsätter:

– Man är lite imponerad över hur bra de funkar. När vi väl fått till alla detaljer så är de väldigt tysta. Sen är det miljöaspekten också, dessa går på el och inte bensin som våra gamla åkgräsklippare.

Hur är det med risken för djur då, som igelkottar?

– Vi kör aldrig nattetid då igelkottar oftast är ute. Sen är robotarna så kloka att de bromsar om de stöter på något som inte känns igen. Träd, människor eller djur blir då inte skadade. Det enda missödet vi har haft var när någon glömt en tröja på gräset och vi råkade slakta den, avslutar Kent Tillberg skrockandes.

Publicerad 18 January 2019 06:00