En rejäl hög med underlag har lämnat över till polisen som nu ska utreda de misstänkta brotten.

En rejäl hög med underlag har lämnat över till polisen som nu ska utreda de misstänkta brotten. Foto: Urban Anjar/Mostphotos.

Anställd misstänks ha svindlat produkter för tiotusentals kronor

"Missbrukat förtroendet – ett systematiskt och medvetet beteende"

SJÖBO.

En tidigare anställd vid Sjöbohem misstänks under flera månader ha beställt varor i företagets namn för att sedan använda dessa för privat bruk. Händelserna är anmälda till polis och personen misstänks för trolöshet mot huvudman och stöld.
– Det visade sig vara mer omfattande än vi trodde, säger förvaltningschefen.

Av
André Kvist

Den anställda ska enligt misstankarna ha utnyttjat systemet som Sjöbohem använder. Anställda som arbetar i fält får arbetsorder och har sedan mandat att beställa varor för att åtgärda eller bygga till. Allt kontrolleras i fakturan och en överordnad utför en rimlighetsbedömning att allt stämmer.

Den numera brottsmisstänkta personen lämnade sin anställning på eget bevåg i december i fjol. Kort därefter upptäcktes en faktura som såg misstänkt ut vid en rutinkontroll.

– Det visade sig vara mer omfattande än vi trodde. Här har man utnyttjat systemet och beställt extra saker som inte stämmer med vad vi använder eller finns i objektet, berättar förvaltningschef Kent Tillberg vid Sjöbohem.

Det rör sig framförallt om elprodukter i olika former, sådant som kan användas av en privatperson. Enligt Tillberg rör det sig om varor för 78 000 kronor men det är till ett rabatterat pris.

– Vi har ju rabatt när vi köper in varor. För en privatperson hade det varit betydligt mer. Marknadsvärdet är runt 30 procent dyrare.

Händelserna är nu anmälda till polisen som misstänker personen för trolöshet mot huvudman och stöld.

Kent Tillberg är trots allt positiv till att deras rutiner fungerar som de ska och att detta upptäcktes. Man planerar inte att göra några förändringar i säkerhetsrutinerna och samtidigt är det sveket som smärtar mest.

– Systemet funkar och vi känner oss trygga. Här har man missbrukat ett förtroende, sin ställning och möjlighet att runda systemet, det är det som är allvarligt. Det är ett systematiskt beteende över ett antal månader, inte slumpmässigt utan medvetet, säger Kent Tillberg.

Publicerad 17 January 2019 10:44