Kristian Hägglunds illustrationer och Mari Bisters text, nu har den andra boken i Djurdeckarna kommit.

Kristian Hägglunds illustrationer och Mari Bisters text, nu har den andra boken i Djurdeckarna kommit. Foto: Idus förlag/pressbild.

Hyllad författare släpper ny barnbok om att minska skräp i naturen

"Just skräp i naturen är ett väldigt stort problem som dessutom är aktuellt nu "

TOMELILLA.

I somras fick Onslundabon Mari Bister Tomelillas kulturpris. Nu är hon tillbaka med en ny bok i serien Djurdeckarna. Den nya handlar om skräp i naturen och hur djur påverkas av det.

Av
André Kvist

Framgångarna fortsätter för Mari Bister. I somras mottog hon Tomelilla kommuns kulturpris och i dagarna kom beskedet att hon är nominerad till naturskyddspriset 2018. Att nomineras är hedrande och motiverande berättar Bister. Det påverkar dock inte hennes skrivande som är det som är i största fokus förstås.

Den tredje boken i serien Djurdeckarna, som är den andra utgivet av förlaget, släpptes strax innan jul. Uppföljaren till Katthemsäventyret heter Gräsandsäventyret och handlar om skräp i naturen och hur djur påverkas av detta.

– Djurdeckarna-serien handlar om många olika ämnen, djur och problem och just skräp i naturen är ett väldigt stort problem som dessutom är aktuellt nu och uppmärksammas, och som behöver uppmärksammas ytterligare, säger Mari Bister.

Redan efter ett par veckor har boken fått en hel del uppmärksamhet. Dels från föräldrar som säger att barn vägrar lägga ner den eftersom den är så spännande. Men även från skolvärlden.

– En förskollärare skrev ett entusiastiskt ”Det är ju precis det här vi jobbar med!”.

Gräsandsäventyret har av Håll Sverige Rent blivit godkänd för Grön Flagg och Djurskyddets Rede-avdelning (Respekt Empati Djur Etik) har lagt in boken till sitt kunskapsrum som används som underlag i skolor.

Illustratör är i precis som i förra boken Kristian Hägglund och förlaget är Idus förlag i Lerum.

Det kommande verket i serien heter Hundäventyret och är redan på väg, texten är skriven och illustrationerna skapas i detta nu. Planen är att den ska släppas våren eller försommaren nästa år.

– Den handlar bland annat om hundar i varm bil och konsekvenserna av det, och ett deckaräventyr under tidspress, berättar Mari Bister och fortsätter.

– När det gäller val av ämne/djur inspireras jag väldigt mycket av det som händer i omvärlden; vad som tas upp i tidningar men framför allt vad olika organisationer jobbar med och de fall som tas upp på deras hemsidor och sociala medier. Även om inget fall används rakt av är de en inspirationskälla. Sen gäller det att hitta på en lämplig deckarhistoria att placera problemet i och att lägga alltihop på lämplig nivå för målgruppen.

Publicerad 04 January 2019 12:43