Peder Fredricson har summerat karriären så här långt i en ny bok.

Peder Fredricson har summerat karriären så här långt i en ny bok. Foto: Tomas Holcbecher

Vägen till framgång allt annat än rak

Stjärnryttaren släpper självbiografi

KIVIK.

OS-medaljer, VM-medaljer och felfria ritter på debuterande hästar. Det går bra för ryttaren Peder Fredricson just nu. Och mitt i all framgång har han släppt en biografi.

Peder Fredricson, som i dag bor på Grevlundagården utanför Kivik, har ridit hela sitt liv. De senaste åren har det blivit silvermedaljer i OS, EM-guld, SM-silver och nu senast VM-silver i laghoppning och två felfria ritter på den debuterande hästen Catch Me Not S i Nations Cup i Barcelona. Men i hans bok, som gavs ut i slutet av september på bokförlaget Max Ström, beskrivs vägen till framgång som allt annat än rak.

Varför går det så bra just nu?

– Jag har bra hästar i stallet. Och det är bra hästägare och bra team. Jag och Lisen (Bratt Fredricson reds. anm) jobbar bra ihop. Det är många faktorer som spelar in, säger Peder Fredricson.

Varför blev det en bok?

– Det är ju lite konstigt att skriva en biografi när man är mitt uppe i karriären, men egentligen var min tanke att göra en instruktionsbok till ungdomar. Det finns väldigt mycket bra litteratur om ridning, men den är skriven på ett sätt som ungdomar inte läser. Därför tänkte jag att jag ville skriva en bok som var lite mer lättillgänglig. Jag pratade lite med förlaget om det, men de tyckte att jag först skulle skriva en biografi, så därför blev det så.

I boken beskrivs din väg till framgång som slingrig. På vilket sätt har den varit det?

– Från början var jag inte så tävlingsinriktad. Det kom först senare. Jag blev bättre och bättre och det var när jag fick kontrakt med H&M som karriären drog igång.

Finns det något i din karriär som du ser tillbaka på och skulle gjort annorlunda?

– Ja, jag hade börjat leta efter bra hästar tidigare. När man var yngre fick man ta de hästar som fanns till hands. För att hitta bra hästar måste man veta vad man letar efter och ha en tydlig målbild. Man måste söka hela tiden och använda olika kanaler. I dag lägger jag väldigt mycket tid på att hitta hästar. Jag lägger lika mycket tid på att hitta hästar som jag rider.

Vad har du kvar att göra i karriären?

– Jag tycker att det är kul med ständig utveckling. Jag vill fortsätta utveckla vår verksamhet. Jag tänker inte att jag ska sluta "när jag vunnit OS-guld", utan det viktiga är att känna att jag utvecklas. Det är en förutsättning.

Har din relation till hästar förändrats under karriärens gång?

– Egentligen inte. Det är klart att i dag har jag väldigt många fler hästar än jag hade när jag var yngre. Då lade jag all min tid på en häst och då kommer man ju den hästen närmare. Men jag brinner för relationen till hästarna. Och jag lägger mycket tid på att lära känna mina hästar. Jag ser dem inte som ett sportredskap.

Publicerad 23 December 2018 06:00