Ängaskolans chokladmuffins.

Ängaskolans chokladmuffins. Foto: Pressbild

Ängaskolan bäst på rester

Tibas chokladmuffins ett av vinnarrecepten i Resterkocken

YSTAD. Ett av de vinnande bidragen i matlagningstävlingen Resterkocken blev ett recept på chokladmuffins, som skapats av eleven Tiba på Ängaskolan i Ystad.
– Resterkocken är ett utmärkt aktivt sätt att arbeta med hållbar utveckling och inspirera till att använda rester som ofta slängs. Vi är en Grön Flagg-skola och ämnet är aktuellt för oss, säger Johan Larsson, biträdande rektor på Ängaskolan,

Av
Markus Celander

Matsvinn är illa för såväl miljö som plånbok – ett resursslöseri, kort sagt. Därför har renhållningsbolagen Sysav i södra Skåne och NSR och LSR i nordvästra Skåne tagit initiativet till Resterkocken – en tävling som riktar sig till grundskolorna i södra och nordvästra Skåne och har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Faktum är att en familj på fyra personer slänger i snitt drygt ett kilo mat per dag.

I tävlingen ska eleverna göra något gott av resterna i kylen. Sammanlagt 160 bidrag från 22 kommuner kom in, och 24 vinnare utsågs, däribland Ängaskolan med Tibas chokladmuffins. Priset är ett presentkort på 900 kronor från Matsmart till klassen.

–Det känns viktigt att öka kunskapen kring matsvinn, våga smaka och lukta innan maten kastas, säger. Så klart är vi lite extra stolta över Tiba på Ängaskolan, säger Catarina Göransson, renhållningschef på Ystads kommun.

– Resterkocken återkommer nästa höst, då hoppas vi på ännu fler bidrag från fler kommuner. Att minska matsvinnet ingår i kommunens avfallsplan och i FN:s globala mål för hållbar utveckling och ligger helt rätt i tiden, säger Ann Thorén, projektledare på Sysav.

FAKTA. De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk. Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Publicerad 17 December 2018 11:59