Jonny Knutsson kämpar för att bevara Svaneholmssjön.

Jonny Knutsson kämpar för att bevara Svaneholmssjön. Foto. Emma Brännman

Föreningens uppdrag: Rädda Svaneholmssjön innan det är för sent

Torr sommar eller för kall vinter kan innebära slutet

SKURUP. Svaneholms fiske- och naturvårdsförenings mål är att vända trenden för Svaneholmssjön, innan det är för sent. Efter den torra sommaren har vattennivån sjunkit till hälften.

Av
Emma Brännman

Jonny Knutsson är mycket intresserad av natur och fiske, och det var när han blev Skurupsbo för ett år sedan som han tog kontakt med föreningarna på slottet eftersom han ville göra en insats för sjön.

– Jag flyttade hit från Ystad och går ofta runt sjön, som många andra, och tycker det är viktigt att bevara den fina naturen som vi har här. Svaneholmssjön är unik.

Han blev mer och mer engagerad och i somras startades Svaneholms fiske- och naturvårdsförening med Jonny Knutsson som ordförande och ett tjugotal medlemmar.

Under året har vattennivån i sjön sjunkit mellan en och 1,5 meter. Något som bekymrar.

– Sjön är inte speciellt djup i vanliga fall. Nu, efter torkan som varit, så är sjön en och en halv meter på det djupaste stället. Får vi en till sådan här sommar så vet jag inte om det är möjligt att rädda sjön, säger Jonny Knutsson.

De senaste åren har inneburit en negativ trend för sjön som blivit både grumligare och grundare. Till största delen beror det på näckrosor som förmultnar, sjunker till botten och där bildar en tjock dy. Jonny Knutsson hoppas på en snörik vinter så att vattennivån stiger. Men blir det för kallt, och sjön bottenfryser, så innebär det slutet för sjöns fiskeliv.

Svaneholmssjön är ett populärt besöksmål inte minst för sportfiskare.

– Sjön har en bra gäddpopulation vilket gör att fiskeintresserade söker sig hit. Men fisket måste ske varsamt och alla gäddor som fiskas upp måste släppas igen annars urholkas sjön snabbt. Gäddorna behövs i sjön då de äter andra fiskar som tycker om att rota i bottenslammet. Rotandet är inte bra eftersom det kan frigöra tungmetaller som finns under dyn, berättar Jonny Knutsson.

Nästa steg för föreningen är att ta in en biolog som ska göra en utvärdering av sjöns tillstånd. Svaneholms fiske- och naturvårdsförening blev nyligen beviljad ett bidrag på 50 000 kronor från Skurups sparbank för sitt projekt Rädda Svaneholmssjön.

Jonny Knutsson och hunden Frankie tar gärna promenader runt Svaneholmssjön.

Jonny Knutsson och hunden Frankie tar gärna promenader runt Svaneholmssjön. Foto. Emma Brännman

– Vi ska projektanställa en biolog för att få in experthjälp. Det är viktigt att det görs på rätt sätt så att vi får en bra bild av sjöns tillstånd.

Föreningens mål är att sjön ska må bra och kunna sköta sig själv i framtiden. Tidigare under hösten genomfördes en stor rensning av sjön då 18 personer deltog.

– Vi plockade upp gamla näckrosor och fyllde en och en halv container på fem, sex ton vardera. Men det räcker inte. De första åren tror jag att det mest blir som att vi lägger plåster på såren men sedan vill vi kunna jobba förebyggande. Det kan till exempel ske genom att klippa av näckrosor tidigt på sommaren, innan de förmultnar och sjunker. Förhoppningen är att Svaneholmssjön ska vara en spegelblank sjö som alla kan njuta av, säger Jonny Knutsson.

Publicerad 27 November 2018 08:59