Ann Lindberg njuter av höstsolen tillsammans med Indi hemma på Hjortholmens gård, belägen precis på gränsen mellan Skurup, Svedala och Trelleborgs kommuner.

Ann Lindberg njuter av höstsolen tillsammans med Indi hemma på Hjortholmens gård, belägen precis på gränsen mellan Skurup, Svedala och Trelleborgs kommuner. Foto: Emma Brännman

Pedagogen som gör ett riktigt hästjobb

Ann Lindberg siktar på en forskarkarriär inom antrozoologi

SKURUP.

Ann Lindberg är hästpedagogen som skapar förståelse mellan människa och häst. Nu vill hon utveckla sitt arbete och bli forskare inom det relativt nya området antrozoologi.

Av
Emma Brännman

Ann Lindberg har hållit på med hästar hela sitt liv. Men det var när hon i vuxen ålder fick Monty Roberts självbiografi i present av sin syster som hennes intresse för relationen mellan människa och häst fick ordentlig fart. Monty Roberts är vida känd för sitt sätt att bemöta hästen på dess egna villkor, en alternativ metod till att tämja den.

Ann Lindberg är utbildad i Monty Roberts filosofi och arbetar som hästpedagog.

– Det betyder att jag hjälper människor som vill förstå sin häst. Lastträning när någon har svårt att lasta sin häst i en transport är vanligt förekommande liksom svårigheter att leda hästen, berättar Ann Lindberg.

Hon håller även i företagskurser, bland annat för ledare och för pedagoger där målet är att få hästen att lita på en och lyssna på en. Erfarenheterna kan sedan underlätta relationsarbetet i deras dagliga jobb. Ann Lindberg kan även rehabilitera hästar.

Men hon nöjer sig inte där. Nyss fyllda 50 är hon inne på sitt tredje år på beteendevetarprogrammet, vilket hon studerar på distans.

– Jag ville få mer evidens på det jag gör och ser varje dag. Min B-uppsats valde jag att skriva om relationen mellan häst och människa, såklart. Mina professorer trodde aldrig att det skulle gå på grund av att det inte finns så mycket forskning inom området, som heter antrozoologi. Men jag måste prova. Jag klarade det och fick mycket goda vitsord. Nu ska jag bygga vidare på ämnet i min kandidatuppsats.

Koppar stegar glatt fram när Ann Lindberg kommer in i hagen.

Koppar stegar glatt fram när Ann Lindberg kommer in i hagen.

Förhoppningen är att kunna fortsätta med forskningen inom antrozoologi, ett tvärvetenskapligt ämnesområde som behandlar relationen mellan människa och alla sorters djur.

– Jag vill hitta ett forskarteam och jobba vidare med detta. Jag vet att det finns ett vid universitet i Oslo, så det kanske blir där jag hamnar till slut, säger Anna Lindberg.

Den 24 november håller hon en clinic på Skönabäck i Skurup. Det blir en språkresa i hästens värld, med diskussion och föreläsning om traditioner och forskning.

– Jag kommer att hålla en demonstration av hästens kommunikationssystem. Jag pratar om vad som är en bra och vad som är en dålig dialog, hur man märker om hästen är stressad och hur man möter upp den. Traditionellt sett har vi människor en föreställning om att vi ska kontrollera hästen, och att den inte har någon egen vilja. Men hästar är väldigt smarta djur, och när vi säger åt dem att lyssna på oss så lägger vi ett väldigt stort ansvar på dem, säger Ann Lindberg.

Ann Lindberg har hållit på med hästar hela sitt liv. Nu vill hon fördjupa förståelsen för relationen mellan människor och djur ännu mer.

Ann Lindberg har hållit på med hästar hela sitt liv. Nu vill hon fördjupa förståelsen för relationen mellan människor och djur ännu mer.

Indi är nyfiken av sig, precis som sin ägare.

Indi är nyfiken av sig, precis som sin ägare.

Publicerad 28 October 2018 06:00