Jannike Briesenland-Lister är sommelier och kökschef på Sydkustens at Pillehill som numera finns med på Star Wine List. En lista som bara bryr sig om hur bra vinutbud som finns på barer och restauranger.

Jannike Briesenland-Lister är sommelier och kökschef på Sydkustens at Pillehill som numera finns med på Star Wine List. En lista som bara bryr sig om hur bra vinutbud som finns på barer och restauranger. Foto: Fredrik Magnusson

Vin(n)ande koncept på Pillehill

Är med på Star Wine List för första gången

SKIVARP.

Sydkustens at Pillehill har en nedskriven målsättning om att vara en erkänd och välkänd mat och vindestination. Jannike Briesenlad-Lister och Johan Lister har nått en bra bit på vägen när de nu listas av Star Wine List.

Av
Fredrik Magnusson

2015 drog paret igång sin verksamhet och nu finns de, som en av tolv destinationer i Skåne, med på Star Wine List.

– Det är en svensk guide som helt utgår från vin och vinlistor, som vinnörd är det väldigt sympatiskt. Vi vill vara en vindestination, säger Jannike som är kökschef och sommelier.

Jannike är den som står för vininköpen och arbetar ständigt på vinkällaren, men också att få mer plats för vinerna.

– Jannike är oerhört noggrann med vilka viner vi har. Det handlar om viner där du känner hantverket, du ska se det lysa i ögonen hos vinmakaren, säger Johan.

Jannikes vinfilosofi handlar om vinet huruvida smakar bra eller inte, det ska vara bra grejer helt enkelt.

– Jag vill ställa en bra flaska vin på bordet hos våra gäster, men utan att sitta på några höga hästar. Jag vill lära ut och att andra ska bli fascinerade av vin , men under avslappnade former. Får du kunskap när du äter hos oss kanske du väljer annorlunda nästa gång du köper vin själv, säger Jannike.

Vinet är i fokus hos Pillehill. Det sätter tonen för maten.

– Vi har råvaran och kanske tre olika flaskor som vi öppnar, sedan får vinet prata med oss hur rätten ska bli, säger Johan.

Vinet är en del av upplevelsen av maten och det kan bli fel med fel vin. Jannike har numera total kontroll.

– Vi hade en gäst som inte var nöjd med maten och jag kunde inte förstå varför. Vi smakade på rätten och funderade men det gick inte att förstå. När jag dukade av såg jag vilket vin som de druckit och då förstod jag direkt. Vinet hade dödat hela rätten, så jag håller stenkoll numera.

Vinlistan på Pillehill är enligt Star Wine List pedagogiskt uppbyggd och Jannike tar gärna en diskussion om vilket vin som gästen ska välja.

– Jag kan säga nej till att servera vissa viner till en viss rätt, för det kommer inte att fungera. Gästerna har lyssnat på mig och det funkar. Att prata med gästerna gör också att jag förstår vad de gillar och det kan jag omvandla till en vinrekommendation.

Vinerna tar stor plats på Pillehill, inte bara på vinlistan som innehåller drygt 300 olika viner. Den fysiska platsen att förvara dem är begränsad men under lågsäsongen ska det bli bättre.

Jannike är ständigt på jakt efter vin och ryktet om Pillehill har spridit sig i branschen. Nu hör vinagenter av sig och vill komma hit med sina drycker. Det handlar om att ha något för alla.

– Vi vill ha toppenviner för de som är på jakt efter specifika flaskor men också något för dem som gillar ett gott vin till maten, säger Johan.

Vinlistan på Pillehill kommer fortsätta växa och just nu är Jannike insnöad på mousserande viner från England.

– Det är jättespännande. Jorden är precis som den som finns i Champagne och många franska vinhus har börjat köpa mark i England. Vinet är väldigt gott och jag vill ha en provning under hösten med bara engelska viner.

Publicerad 27 September 2018 00:00