På Skurups cykelbibliotek blir gamla cyklar som nya.

På Skurups cykelbibliotek blir gamla cyklar som nya. Genrefoto: Mostphotos.com

Skurups cykelbibliotek kan snart vara i rullning igen

"Vi vill hitta ett sätt att införa cykelbiblioteket permanent"

SKURUP.

Skurups cykelbibliotek ligger delvis på is. Men förhoppningen är att ha det i rullning igen inom kort.

Av
Emma Brännman

I november förra året öppnade Skurups cykelbibliotek. Biblioteket skulle ge cykelsugna möjlighet att via sms boka någon av kommunens cyklar som fanns uppställda vid tågstationen och vid folkhögskolan. Cykelbiblioteket var från början en del av arbetsmarknadsprojektet Skurups hjältar.

– Biblioteket har legat lite på is sedan i somras på grund av att den som var ansvarig fick ett annat jobb. Men förhoppningen är att det ska vara igång igen så snart som möjligt, säger Sebastian Armas som är praktikutvecklare på kommunen.

På cykelbiblioteket har begagnade cyklar som skänkts lagats och målats om av den som ansvarat för biblioteket. För närvarande finns mellan tio och femton cyklar för utlåning. Under sommaren har verksamheten delvis varit igång då cyklar kunnat bokas direkt via Sebastian Armas.

– Cykelbiblioteket har fått positiv respons och många har fortsatt höra av sig under sommaren. Härom dagen var det en student som börjat på folkhögskolan och var jätteglad för att hon kunde låna en cykel och ta sig runt i Skurup. Vi har kunnat lösa det tillfälligt men vill hitta ett sätt att införa cykelbiblioteket permanent. Nu tittar vi på var i kommunens verksamhet det ska förankras, berättar Sebastian Armas.

Planen är att verksamheten ska fortsätta att ta till vara på begagnade cyklar och cykeldelar.

– Ett cykelbibliotek är en väldigt bra service till medborgarna och det måste gå smidigt att låna. I vissa kommuner har man till exempel en lösning där man kan låna en cykel via sitt vanliga bibliotekskort. Inget är bestämt, men det är en lösning som vi har tittat på, säger Sebastian Armas.

Publicerad 14 September 2018 07:00