Loke Mustaniemi och hans mamma Terese-Appelby-Bengtssons gemensamma intresse ledde till att de skrev en bok ihop.

Loke Mustaniemi och hans mamma Terese-Appelby-Bengtssons gemensamma intresse ledde till att de skrev en bok ihop. Foto: Emma Brännman

Mor och son skriver bok ihop

Rörelseberättelser för viktiga pauser i vardagen

SKURUP.

Åttaårige Loke Mustaniemi kan titulera sig författare och illustratör. Snart kommer hans och mamma Therese Appelby-Bengtssons debutbok.

Av
Emma Brännman

Snart släpper åttaårige Loke Mustaniemi en bok, tillsammans med sin mamma Terese Appelby-Bengtsson. Det hela började för snart ett år sedan när Loke kom hem, full av entusiasm, efter en dag i skolan. Klassen hade fått skriva böcker under en lektion och nu tyckte Loke att det var dags att skriva en riktig bok.

– Jag tyckte att det var självklart att han skulle satsa på sin dröm och uppmuntrade idén. Eftersom jag också hade pratat om att skriva en bok så tyckte Loke att vi skulle göra det tillsammans, berättar Terese.

Ett intresse som de delar är yoga och avslappning. Därför bestämde de sig för att skriva en rörelseberättelse med inspiration hämtad ur kinesik medicin och yoga.

– Jag började med yoga efter att jag hade blivit utbränd. Efter ett tag började jag göra övningar tillsammans med barnen, för att de ska ha med sig metoder för att förebygga stress i sin vardag tidigt i livet, berättar Terese.

I våras tog arbetet med boken fart på riktigt. Boken heter "Chi och vänner" och består av fem rörelseberättelser, en för varje årstid enligt kinesisk medicin. Terese har skrivit och Loke har illustrerat.

– Det har varit bra att göra boken tillsammans. Jag har ritat med pennor och utgått från min hjärna, berättar Loke som har planer på att göra 199 böcker till.

Idéerna har Loke och Terese spånat fram tillsammans.

– Under arbetets gång har vi testat ett par kapitel på lillasysters förskola och i Lokes klass. Barnen var verkligen på hugget och tyckte det var roligt, säger Terese.

Tanken är att boken ska användas som pedagogiskt material för avslappning och rörelse i skolor. Efter varje kapitel är det meningen att barnen ska ha en bra känsla i både kropp och själ.

– Våra hjärnor är ofta inställda på negativa tankar och därför är det viktigt att träna på att tänka positivt. Varje kapitel slutar med en bra tanke, säger Therese.

"Det är skönt med yoga" tycker Loke Mustaniemi som tillsammans med Terese Appelby-Bengtsson släpper sin debutbok i höst. Foton: Emma Brännman

Loke Mustaniemi har illustrerat boken

Loke Mustaniemi har illustrerat boken "Chi och vänner". Här visar han upp sina teckningar.

Loke Mustaniemi visar en brygga.

Loke Mustaniemi visar en brygga.

Publicerad 22 August 2018 07:00