Beatrice Edman finkammar kyrkogården efter värdefull kulturhistoria.

Beatrice Edman finkammar kyrkogården efter värdefull kulturhistoria. Foto: Privat

Simrishamns kyrkogård inventeras

SIMRISHAMN.

För ett tränat öga rymmer Simrishamns kyrkogård dolda budskap och kulturhistoriskt viktiga detaljer. Det tränade ögat tillhör Beatrice Edman som just nu finkammar kyrkogården i jakt på minnen från förr.

På uppdrag av Österlens museum har arkeologen och arkivarien Beatrice Edman sedan mitten på april spenderat sina dagar bland de döda. Hennes uppdrag är att dokumentera kyrkogårdens gravplatser utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv. Hon tittar på gravarnas ålder, om stenarna är gjorda i något unikt material, vilka citat och bibelreferenser som varit populära i olika tider och om de döda blir ihågkommna för sina yrkestitlar.

– Det är spännande med uråldriga titlar. Jag har till exempel hittat en kustroddare och en kakelugnsmakare. Det är titlar som vi inte har kvar idag, säger Beatrice Edman.

Även växtligheten dokumenteras och bär på särksild symbolik.

– Här finns mycket höga cypresser. De är gröna året om, ett tecken på evigt liv. De växer ofta symboliskt vid gravplatser, säger Beatrice Edman och fortsätter:

– Det finns mycket dolt i det som syns här.

Kyrkogården uppfördes 1834 och Beatrice Edman fokuserar främst på de äldsta gravarna fram till sekelskiftet 18/1900-talet. Dokumentationen ska sammanställas i en rapport som framförallt kyrkogårdsförvaltningen kommer att ha nytta av.

– Man behöver kunskapen för att kunna berätta om det här som en kulturmiljö.

Publicerad 17 May 2018 10:09