Simon Kruus i sin prisade, högerställda, mitsubishi evolution.

Simon Kruus i sin prisade, högerställda, mitsubishi evolution. Foto: Emma Brännman

Det våras för motorentusiaster

Skurups stora motordag närmar sig

SKURUP.

Vem har den snyggaste kärran i Skurup? Den frågan ska få ett svar den 26 maj. Då går startskottet för Skurups stora motordag.

Av
Emma Brännman

För första gången arrangeras Skurups stora motordag. Och den som styr hela ekipaget är motorentusiasten Simon Kruus.

– Det blir bilar, mopeder, veteranbilar, A-traktorer... fordon i alla klasser, säger Simon Kruus.

Den stora motordagen börjar med en kortege med ett 50-tal bilar som samlas bakom handelsområdet för att sedan köra genom centrum, och slutligen ställas upp för allmän beskådan på Stortorget.

– Där får besökarna rösta fram sitt favoritfordon. Det kan vara den snyggaste, mest välskötta bilen. Den man gillar bäst helt enkelt, berättar Simon Kruus som själv stoltserar med ett antal pokaler från bland annat Elmia motormässa i Jönköping och Vallåkraträffen i Helsingborg.

Han har hållit på med mopeder och bilar sedan har var liten, intresset har funnits med honom så länge han kan minnas.

Det börjar ofta med mopeder eller A-traktorer

För närvarande äger han fyra bilar tillsammans med sin sambo. Bland annat den prisade mitsubishin som han spenderade en hel vinter med att bygga om helt och hållet.

– Vi bor på en gård utanför Skurup, med tre garage, så det är perfekt. Jag är utbildad snickare men har fått hjälp av min sambo och min pappa med bilarna, det går inte bygga om dem på egen hand.

Till vardags jobbar Simon Kruus med billackering i det egna företaget. Tillsammans med några kompisar ordnar han motorträffar i mindre format, gärna hemma på gården, under namnet The wild ones.

– Vi är ett tiotal personer som brukar ses, ibland åker vi på andra bilträffar och mässor. Umgänget är den största delen av motorintresset. Man träffas, snackar och hjälps åt.

Att Skurup får sin egen motordag är det hög tid för, tycker han.

– Det finns många fina mopeder och A-traktorer i Skurup och nu får de en chans att visa upp sig. Det är ofta med mopeder eller A-traktorer som motorintresset börjar, säger Simon Kruus.

Intresset går både långt ner och långt upp i åldrarna och det är den publiken som man vill åt med motorträffen. Förhoppningen är att den blir en årligen återkommande fest för hela familjen.

– Det är en stor värld. Man kan göra så mycket med bilar, allt från lack till däck, och det är inte enformigt alls. Det är kul att ha sitt eget projekt att meka med, men till motordagen kan man komma bara för att titta och få inspiration. Bilar är som en konstform.

Jan-Axel Åkerblom är ordförande i Skurups handel, som ligger bakom Skurups stora motordag.

– Syftet med arrangemanget är att alla motorentusiaster ska få visa upp sina bilar och att det ska hända något kul på byn, säger han.

Handelsordföranden har länge velat genomföra någonting liknande, trots att han inte har något brinnande motorintresse själv.

– Personligen har jag velat genomföra en motordag i många år. Simon var verkligen på hugget och det ska vi ta till vara på. Jag tycker det är kul att gå och titta på bilar och folk som brinner för sitt intresse. En motordag är inget unikt, men i Skurup har vi inget liknande. Nu testar vi detta, hoppas att det blir bra och att vädret är med oss. Målet är att det ska bli en familjefest där vi visar att lilla Skurup minsann kan, säger Jan-Axel Åkerblom.

Han tillträdde posten som ordförande i Skurups handel i början av året. Handelsföreningen har flera nya och nygamla evenemang på gång.

– Senare under året blir det loppisar på torget, en "djurens dag", Skurups gatufest återuppstår och i augusti firar Kyrkogatan fem år. Till hösten blir det skördefest med inriktning på klimatsmart och ekologiskt. Om någon har en ny idé på ett evenemang tar vi gärna emot den, det kan inte hända för lite på en ort, säger Jan-Axel Åkerblom.

Motorutställningen pågår klockan 11–14.30 på Stortorget den 26 maj.

Simon Kruus har hållit på med mopeder och bilar sedan har var liten.

Simon Kruus har hållit på med mopeder och bilar sedan har var liten. Foto: Emma Brännman

Simon Kruus växlar upp inför Skurups stora motordag.

Simon Kruus växlar upp inför Skurups stora motordag. Foto: Emma Brännman

Det är första gången som Skurups stora motordag äger rum.

Det är första gången som Skurups stora motordag äger rum. Foto: Emma Brännman

Publicerad 15 May 2018 09:21