Svaneholms slott.

Svaneholms slott. Foto: Mostphotos.com

Museiförening: "Osäkert om pengarna räcker"

SKURUP.

Nyligen beviljade kommunfullmäktige Svaneholms slottsmuseum 250 000 kronor i bidrag. Men det är inte säkert att det räcker för att hålla öppet hela sommaren.

Av
Emma Brännman

Kommunfullmäktige beslutade under sitt senaste sammanträde att ge Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening ett ekonomiskt bidrag på 250 000 kronor. Detta med tanken att slottsmuseet ska kunna hållas öppet under juni, juli och augusti.

Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening välkomnar bidraget, men det är osäkert om pengarna kommer att räcka hela sommaren.

– Vi är tacksamma för bidraget, men kan inte garantera att det räcker till löner hela sommaren. Det beror på vilken personal vi får tag i, säger Bruno Lindquist som är ordförande i föreningen.

Under maj månad planeras museet ha öppet lördagar och söndagar, med hjälp av ideella krafter. Det är kämpigt, men Bruno Lindquist tror att det ska gå som planerat även i år. Under sommarmånaderna brukar museet hålla öppet alla dagar utom måndagar och Bruno Lindquist menar att det krävs tre till fyra anställda. Jakten på personal är i full gång.

– De som vi haft anställda tidigare somrar har inte kunnat vänta på besked så här länge, utan har hunnit få andra jobb. Därför letar vi nu efter nya personer att anställa från och med juni, säger Bruno Lindquist.

Museiföreningen har tidigare ansökt om en halv miljon kronor om året, för 2018 och för de nästkommande fyra åren. Men till detta sade Skurups kommun bestämt nej.

– Vi kommer att dra igång verksamheten och köra på så länge pengarna räcker. Det är viktigt att vi får ekonomiskt stöd av kommunen och att det finns en kontinuitet i det, så att vi kan planera för personal och utställningar. Vi vill ju kunna hålla öppet. Bidragen från kommunen gör också att vi har rätt att söka bidrag från andra håll, säger Bruno Lindquist.

LÄS MER: Slottsmuséet får 250 000

LÄS MER: Slottsmuseet kan öppna i sommar

LÄS MER: Svaneholms slottsmuseum kan tvingas stänga

Publicerad 04 April 2018 14:00