Musikern Sonja Skibdahl har hittat ett nytt lugn sedan hon blev Skurupsbo.

Musikern Sonja Skibdahl har hittat ett nytt lugn sedan hon blev Skurupsbo. Foto: Emma Brännman

Sonja tar det piano i Skurup

SKURUP. Den nyblivna Skurupsbon Sonja Skibdahl känner ett nytt lugn i och med livet på landet. Trots det går många strängar fortsatt varma på hennes lyra.

En trädgård att påta i, och närheten till naturen, var det som lockade Sonja Skibdahl och maken till Skurup när flyttlasset gick i somras. Sonja flyttade till Sverige och Skåne från södra Finland med familjen när hon var 14 år.

– Jag planerade att flytta tillbaka till Finland när jag blev 18, men så blev det inte. Jag ville inte alls flytta till Sverige först, men mamma lockade med att jag skulle få en hund och sedan blev jag kvar, berättar Sonja som sedan dess har hunnit bo i Lomma, Lund och senast i Malmö.

En sväng till Australien blev det också i 20-årsåldern. Där pluggade hon medie- och kommunikationsvetenskap och startade ett band. För musiken har alltid varit en central punkt i Sonjas liv.

– Vi sjöng och spelade mycket hemma när jag växte upp. Min storasyster är musikaliskt lagd, och så har vi en moster som är operasångerska. Så det är klart att jag blev inspirerad.

Jag har letat efter ett sätt att få in musiken i jobbet

I dag har hon ett soloprojekt som singer-songwriter och sjunger i Malmöbaserade bandet Sorgenfri, som släpper sin första fullängdare till sommaren.

Sedan i höstas är Sonja projektledare för studieförbundet Kulturens "Låt med mig", en satsning som ska ge ungdomar med kognitiva funktionskillnader tillfälle att utvecklas genom att skapa musik.

– Jag fick idén och sökte tillsammans med Kulturens stöd av Arvsfonden som vi fick beviljat. Projektet drog igång förra terminen och ska pågå i tre år. Sedan hoppas vi såklart att verksamheten ska kunna fortsätta.

I projektet ingår elever från Valdermarsro gymnasium i Malmö och Sockerbruksskolan i Oxie, samt Kung Saga gymnasium i Stockholm. Vissa dagar jobbar hon med musikproduktion hemifrån vardagsrummet i Skurup.

– Jag är egentligen utbildad gymnasielärare i Engelska och psykologi. Men jag har aldrig jobbat som det, utan alltid med barn med kognitiva funktionsskillnader. Och så har jag letat efter ett sätt att få in musiken i jobbet. Det är fantastiskt att kunna jobba med detta på heltid nu, och det hade varit väldigt roligt att få igång någonting liknande här i Skurup, säger Sonja.

Under projektet följer två professionella dokumentärfilmare eleverna och lärarna som just nu är mitt uppe i en inspelningsfas.

– Det ska bli en dokumentärfilm. Vi siktar på att få ut den i nationell tv för att göra vår målgrupp mer synlig för en bred allmänhet, berättar Sonja.

För hennes egen del väntar skivsläppet med Sorgenfri. På det följer musikvideoinspelning och eventuellt en miniturné.

Bandet är bokat till årets upplaga av Mossagårdsfestivalen och Sonja uppträder själv på Lundapride. Sedan är det meningen att hon ska sätta igång med sin tredje solo-ep.

– Jag utvecklas själv väldigt mycket genom mitt jobb med ungdomarna. Det ger mig väldigt mycket att arbeta med dem. Det gäller att ta fram allas intressen och möjligheter och där är musiken ett fantastiskt redskap, säger Sonja.

Livet på landet skapar också nya kreativa möjligheter för Sonja och hennes man.

– Jag har varit nära på att gå in i väggen två gånger. Men sedan vi flyttade hit så känner jag ett helt nytt lugn. Snart ska vi bygga en studio i källaren, det är en dröm som blir sann, säger Sonja Skibdahl.

Fakta

Namn: Sonja Skibdahl.

Ålder: 37 år.

Bor: Skurup.

Familj: Man.

Gör: Musiker, projektledare samt studerar till speciallärare.

Det här visste du inte om Sonja: "Jag kan vända ord baklänges väldigt snabbt i huvudet. Men jag kan inte vissla".

Publicerad 20 February 2018 08:32