Hästturister ska lockas till sydöstra Skåne.

Hästturister ska lockas till sydöstra Skåne. Foto: Mostphotos.com

Ta med hästen på semestern

SYDOST. Ta med hästen på semestern eller åk på Hästrundan. Destination häst laddar för en första säsong där hästintresserade ska lockas till sydöstra Skåne.

Det är Sjöbo, Ystad, Tomelilla och Simrishamn som tillsammans ska locka hästturister med projektet Destination häst. En av idéerna är en "Hästrundan Österlen med vänner", som konstrundan fast med hästar, helt enkelt.

– Det är en chans för hästföretagen att visa upp sig och bjuda in till prova-på. Tanken är att vi ska ha ett väldigt brett program där alla kan komma, från de som är lite nyfikna till mer erfarna ryttare, säger Cecilia Henriksson, som är projektledare tillsammans med Pernilla Colhag.

Projektet startade i mars förra året, och gensvaret har varit positivt.

– Vi har haft tre träffar och det varit ett väldigt engagemang på träffarna, säger Pernilla Colhag.

– Responsen har varit väldigt positiv från hästföretagen, säger Cecilia Henriksson.

Vid sidan av hästrundan har projektet tagit fram tävlingspaket.

– Är du inte toppryttare tävlar du oftast i ditt närområde men vi hoppas locka ryttare att komma med sin häst och tävla i Skåne under semestern. Vi har tävlingar i dressyr, hoppning och fälttävlan, säger Pernilla Colhag.

Är det inte jobbigt att ta med hästen på semestern?

– Det kan göras ganska enkelt. Du behöver ett ställe för hästen och för dig att vara på, och det kan vi erbjuda, säger Cecilia Henriksson.

Hästrundan är planerad till 14–17 juni och vill du läsa mer om projektet kan göra det på www.destinationhast.se.

Publicerad 08 February 2018 00:00