Andreaz Strömgren, förvaltningschef på stadsbyggnad, letade upp en gammal overhead-apparat i ett ab kommunens förråd.

Andreaz Strömgren, förvaltningschef på stadsbyggnad, letade upp en gammal overhead-apparat i ett ab kommunens förråd. "I andra kommuner har de gått som smör i solen till förskolor som använder dem för att göra siluettbilder på väggarna". Foto: Pauline Bengtsson

Kommunen får internt "Blocket"

"Saker kan användas i andra delar av organisationen"

Av
Pauline Bengtsson

YSTAD. För bra för att inte användas någon annanstans. Det är devisen när kommunen ska leva som de lär när det handlar om återbruk.
Kommunen har tecknat ett avtal om en förmedlingstjänst där kommunens förvaltningar och bolag kan förmedla möbler, böcker, hjälpmedel och annan utrustning mellan varandra.
– Återbrukssystemet är ett utmärkt sätt för Ystads kommun att arbeta med avfallsminimering och ligger helt i linje med vårt miljöarbete, säger Andreaz Strömgren, förvaltningschef Samhällsbyggnad.
Tänker efter
Det nya systemet, som införs vid årsskiftet, bidrar till både miljövinster och ekonomiska besparingar och till att alla förhoppningsvis tänker efter innan ett nytt inköp görs.
Modellen har redan provats i andra kommuner och där visade det sig att Overheadmaskiner som hade stått bortglömda i kommunens förråd, var omåttligt populära.
– De gick som smör i solen och hittade ett helt nytt användningsområde. Förskolepersonalen använder dem till att göra siluettbilder på väggarna, berättar Andreaz Strömgren.
Det interna systemet blir som ett internt Blocket - fast gratis.
– Systemet är enkelt. Man tar en bild på det som man inte längre kan nyttja och lägger upp så att föremålet blir synligt för alla som är knutna till portalen, säger Lotte Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten.
Sparar skattemedel
Andreaz Strömgren ser dessutom en vinst i form av hushållning med skattemedel och en rensning av de olika kommunala förråden.
–  Det finns säkert förråd där ingen tittat på länge. Saker som glömts bort blir på detta sätt åter synliga. Vem hade kunnat ana att Overhead-apparaterna var så eftertraktade?

Publicerad 31 August 2015 11:46