Christina Ridgeway ?har sin ateljé hemma i huset i Skurup. Även om hon hämtar inspiration från bland annat sagor så använder alltid en modell när hon målar. ?Foton: Pauline Bengtsson

Christina Ridgeway ?har sin ateljé hemma i huset i Skurup. Även om hon hämtar inspiration från bland annat sagor så använder alltid en modell när hon målar. ?Foton: Pauline Bengtsson

Med känsla för Popsurrealism

"Hoppas på att konstformen sprider sig till Sverige"

Av
Pauline Bengtsson

SKURUP. Arton är ung lämnade hon Maryland i USA och bosatte sig I Berlin. Nu bor konstnären Christina Ridgeway med sin svenske man i Skurup sedan fyra år tillbaka. Men konstrundan hoppar hon. Hon har fullt upp med en soloutställning i Malmö.
Popsurrealism. Så kallas konstformen som Christina Ridgeway jobbar med. En konstform som slog i genom i Los Angeles i slutet av 70-talet.
I Sverige har konstformen inte riktigt slagit. Inte ännu. Men i USA är popsurrealism, eller Lowbrow Art som det också kallas, stort.
– Speciellt i Los Angeles och i San Fransisco.
Slice of Life
Just nu har Christina fullt upp med att måla inför en kommande utställning i Malmö. Tre av tavlorna är redan sålda till två amerikanska samlare.
– Det är ett galleri som heter Slice of Life i Malmö som kommer att ha mig som ensam utställare., berättar Christina som hoppar konstrundan  i år. Inte för att hon inte vill utan på grund av tidsramen inför Malmöutställningen.
Svensk marknad
– Jag blev medlem i SKHK när jag flyttade till Skurup och ställde ut tillsammans med andra under konstrundan för tre år sedan. Men hittills har jag varit mer koncentrerad på min amerikanska marknad, säger Christina Ridgeway.
Hon är spänd inför Malmöutställningen i maj
– Jag bor och verkar i Sverige så naturligtvis vill jag att det ska finnas en marknad för min konst här hemma och hoppas att de som ser mina verk i Malmö gillar det de ser, säger Christina Ridgeway.
Hon hämtar sin inspiration från naturen, från kvinnor och från gamla sagor.
Christinas mamma är också konstnär.
– Hon målar med vattenfärger. Stora, färgrika blommor och deltar i något som är vanligt i USA - Judged Competions. Jag har inte hört talas om den sortens konsttävlingar här i Sverige men i USA är det vanligt, berättar Christina.
Judged Competitions innebär att konstnärer kan ansöka om att få delta i en tävling för konstnärer där det finns  domare som ger poäng efter en skala som är förutbestämd.
Är terapeutiskt
När det kommer till Christinas egen konstform - Popsurrealism - Så är den inte lika utbredd i Sverige som i USA. Något som Christina hoppas ska komma med tiden.
– Det har varit en Posttalent era som har dominerat konstvärlden under en tid. Min konst skiljer sig från det rådande men jag tror och hoppas att fler, speciellt unga människor som vill uttrycka sig med konst, ska hitta till popsurrealismen. Det är inte bara en emotionell och vacker konstform utan kan även vara väldigt terapeutiskt för konstnären själv, säger Christina Ridgeway.

Genren som Christina Ridgeway målar inom kallas för Popsurrealism. Foto: Pauline Bengtsson

Genren som Christina Ridgeway målar inom kallas för Popsurrealism. Foto: Pauline Bengtsson

Utställning den 16 maj på Slice of Life

Den 16 maj ställer Christina Ridgeway ut sina verk på galleri Slice of Life i Malmö.

Publicerad 02 April 2015 11:01