Mattias Persson, 12 år, i Skurup ska vara med i SM i Scrabble för tredje gången. Tävlingen hålls mellan den 1-3 november i Uppsala och mamma Malin Persson hänger med sin son. Foto: Pauline Bengtsson

Mattias Persson, 12 år, i Skurup ska vara med i SM i Scrabble för tredje gången. Tävlingen hålls mellan den 1-3 november i Uppsala och mamma Malin Persson hänger med sin son. Foto: Pauline Bengtsson

"Jag blir lite sur när jag förlorar"

Mattias är Skurups yngste ordvrängare

Av
Pauline Bengtsson

SKURUP. ?Han är bara 12 år ung men redan en tränad ordmakare. Den 1 november är det tredje gången som Mattias Persson från Skurup ställer upp i SM i Scrabble som Uppsala arrangerar i år.

Han övar både genom att spela mot mamma och på nätet där han kan spela mot andra som är riktigt bra.

Första gången Mattias var med i SM var han bara 10 år.
– Jag anmälde honom eftersom jag tidigt förstod att han var riktigt duktig. Han vann både över mig och mina vuxna vänner, berättar Mattias mamma, Malin Persson.

Hon förberedde sin son på att han med största sannolikhet inte skulle vinna men han vann sex matcher av 16.
Lite sur
– Jag visste ju att jag inte skulle vinna men jag blev lite sur i alla fall, säger Mattias som just denna eftermiddagen övar sina ordfärdigheter tillsammans med mamma Malin.

Förutom att de spelar mot varandra så letar de även upp ord i SAOL - Svenska akademins ordlista.
– Fast det är nog mest mamma som gör det. Hon kan sitta och läsa i ordlistan som om hon läste en bok. Och så använder vi spelprogrammet Frank också, säger Mattias.

Värdigt motstånd
Eftersom Mattias är grym på Scrabble är han medlem i svenska Scrabbleförbundet. Inom föreningen får han värdiga motståndare att spela mot.

Men för att lyckas riktigt bra när man tävlar i Scrabble måste man även vara bra på matte eftersom det gäller att hela tiden ha koll på sin motståndares drag och poängställning. Och Mattias favoritämne i skolan är just matematik och inte svenska som man kanske skulle kunna tro.

– Inte så att jag inte gillar svenska men matte är det som är roligast. Dessutom har jag väldigt lätt för att lära mig matte, säger Mattias som siktar på att vinna SM i Scrabble innan han fyller 20 år.

Mamma Malin följer med Mattias upp till Uppsala där SM i Scrabble spelas mellan den 1 och 3 november.

Scrabble

... är ett brädspel som går ut på att med hjälp av bokstavsbrickor bygga ord ungefär som i ett korsord. ...till Sverige kom spelet 1954 men fick namnet Alfapet. ....idag är Scrabble ?och Alfapet olika spel.

Publicerad 17 October 2013 14:12