Conny Andersson vann tre SM-guld med Malmö FF och spelade i landslaget. För snart fyra decennier sedan flyttade han till Skurup och där har han blivit kvar.

Conny Andersson vann tre SM-guld med Malmö FF och spelade i landslaget. För snart fyra decennier sedan flyttade han till Skurup och där har han blivit kvar.

"50 procents chans att Sverige går vidare"

Landslagsmeriterade Conny Andersson är optimist inför EM

Av
Konstantin Foussianis

FOTBOLL. Han gjorde mål efter 2.31 av sin allsvenska debut, var en gång Sveriges dyraste fotbollsspelare – och drog på sig den svenska landslagströjan vid fyra tillfällen.
Conny Andersson, 67, är Skurups mest erfarne fotbollsspelare genom tiderna.

Luften i Skurup känns tjock, kvalmig och jobbig att inandas denna försommardag kort före fotbolls-EM i Polen och Ukraina. I sitt hus på Beckasinvägen konstaterar Conny Andersson att temperaturen närmar sig 25 grader. Utomhus sliter en inhyrd målare med att täcka de från 1974 uppförda tegelväggarna med ny röd färg.
– Vi flyttade hit under mitt sista år i MFF och har sedan blivit kvar. Jag trivs bra i Skurup, säger Conny, som njuter av livet som pensionär.

Förutom att resa så ofta han kan tillsammans med hustrun spenderar Conny en del tid med sina fyra barnbarn. Två av dem spelar fotboll och här har Conny en naturlig länk till den sport inom vilken han nådde den absoluta toppen.
– Jag vann tre SM-guld med Malmö FF och gjorde fyra A-landskamper och det är inte alla förunnat, säger Conny som inte minst minns sin smått sensationella debut i landets högsta serie.

Det var annandag påsk 1971 och MFF mötte Elfsborg i den allsvenska premiären. Redan efter 2.31 small det till bakom gästernas målvakt.
– Det blev matchens enda mål och det snabbaste i Allsvenskan den säsongen. Jag fick DN:s guldklocka för bedriften, säger Conny Andersson som totalt spelade 174 matcher för MFF innan han varvade ner med spel i Skurup.

I MFF:s startelva den dagen fanns spelare som Roy Andersson, Bosse Larsson och Staffan Tapper. Den sistnämnde är för övrigt en av Connys bästa kompisar.
– Vi tippar trav ihop och umgås en hel del. Via honom och barnbarnen håller jag kontakten med sporten kan man säga. Och så ser jag många matcher på tv.

Conny ser förstås fram emot det stundande EM-slutspelet där han tror på en final mellan Tyskland och Holland.
– Båda lagen har många kvalitetsspelare. Tyskland är grymt bra med sina snabba omställningar. De går alltid till attack med mycket folk. Jag är till exempel väldigt förtjust i Real Madrid-spelarna Özil och Khedira.
Sverige då? En kvartsfinalplats finns inom räckhåll tror Conny.
– Det vore klart godkänt. England saknar ju Rooney i de två första matcherna så visst har Sverige en hygglig chans.

Medaljen som Conny Andersson fick av Dagens Nyheter efter sitt rekordsnabba mål. Foto: Konstantin Foussianis

Medaljen som Conny Andersson fick av Dagens Nyheter efter sitt rekordsnabba mål. Foto: Konstantin Foussianis

Conny Andersson

Född: 8 april 1945. Bor: Hus i Skurup. Familj: Hustru, två barn och fyra barnbarn. Moderklubb: Hardeberga BK. Övriga klubbar: IFK Malmö, Malmö FF och Skurup. Meriter: Tre SM-guld och cupmästare med MFF, fyra A-landskamper (debuterade i VM-kvalmatchen mot Ungern i Budapest 1973). CONNY ANDERSSON OM... Zlatan Ibrahimovic: "Min respekt för Zlatan är stor. Jag tror inte att folk inser vilken enorm prestation det är att vinna de stora ligorna så många gånger som han gjort." ... varför han kallades för "Slaktarn": "Jag jobbade på slakteri i många år men har aldrig slaktat ett djur. Jag styckade dem, men skillnaden var tydligen inte uppenbar ..." ... att fotbollen trots allt inte var bättre förr: "Allt går mycket snabbare idag och spelarna är skickligare på alla plan. Kolla bara på Barcelona. De spelar med ett tillslag i stort sett hela tiden. Något liknande fanns inte på min tid."

Publicerad 08 June 2012 08:00