Jennifer Saxell är aktuell med en slutsåld julkonsert i Ystad och konstutställning i Köpenhamn. ”Ni skulle se mig när jag målar, jag har så mycket musik i mina tavlor. Jag sjunger, spelar hög musik, dansar och har jättekul!” säger hon. Foto: Anna Naxelius

Jennifer Saxell är aktuell med en slutsåld julkonsert i Ystad och konstutställning i Köpenhamn. ”Ni skulle se mig när jag målar, jag har så mycket musik i mina tavlor. Jag sjunger, spelar hög musik, dansar och har jättekul!” säger hon. Foto: Anna Naxelius

Jennifer Saxell sätter färg på världen

Från Ystad till Chicago via Köpenhamn

Av
Anna Naxelius

YSTAD. Vägarna i hennes Ystad är lila, torgen i Köpenhamn är limegröna, så kanske blir Chicago rosa? Man kan aldrig riktigt veta, när det kommer till färgsprakande Jennifer Saxell. Men hon målar gärna motiv från utställningsorter, så nu har Köpenhamn lämnat paletten.

Hennes konst beskrivs ofta som Österleninspirerade fantasibilder. Naiv popart är också ord som använts. Själv vet Jennifer Saxell inte riktigt vad hon ska kalla den.
- Jag har svårt att sätta en egen etikett på min konst. Och det jag får höra från andra är att jag verkligen har en egen stil.
Jennifer Saxell är energisprakande och hennes lila naglar känns som en perfekt matchning till hennes personlighet - oväntad och ungdomlig. Hon har alltid saker på gång. Massor med saker.
Förutom att göra omslaget till Susanna Alakoskis nästa bok, blir det återigen en julig vardagsrumskonsert på Ystads Teater med familjen och så målar hon så klart.
- Jag får ofta höra att jag har tur som bara får jobba med mina hobbys. Men jag skulle aldrig kalla det hobby - det är ett måste. Jag valde inte att bli konstnär för att tjäna pengar. Jag hade inget val. Jag har musik i huvudet hela tiden. Och att måla – jag älskar det. Jag kan inte tänka mig att inte måla.
- Och jag älskar att måla stort. Det är väl ett Napoleonkomplex, säger den lilla konstnären med sitt stora skratt.
Men med stora tavlor kan man ta sig långt. Ända till Svenska konsulatet i Los Angeles, eller till Chicago. För nästa år ställer faktiskt Jennifer Saxell ut sin konst på The Swedish-American Museum i Chicago under sommarmånaderna.
Men innan dess är det Köpenhamn som gäller. Fram till den 23 december finns Ystad-kanadensiskans konst att se på Gallery Copenhagen.
Och i tv.
Den danska tv-serien Borgen ringde nyligen upp och frågade om de fick låna en av hennes tavlor i två avsnitt.
- Det är första gången min konst är med i tv, säger hon lite stolt.
Hon beskriver sig själv som en målinriktad person, en som trivs bäst med deadlines och som alltid har mycket inspiration.
- Det gäller att våga. Jag tycker om utmaningar – att göra saker. Och jag är självlärd i allt jag gör.
Ibland tar hon till och med på sig att göra saker innan hon kan det. Som när hon tackade ja till att göra grafisk layout till en cd-skiva.
- Men det visste inte kunden om, så jag tänker inte berätta vilken skiva det gäller, säger hon och ler lurigt.
Dessutom jobbar Jennifer Saxell 75 procent på kulturskolan där hon har barngrupper i teater, måleri, låtskrivande och serieteckning.
- Det är som om jag har två heltidsjobb, säger Jennifer Saxell och lägger skrattande till att hon är "en bra mångsysslare – jag är ju kvinna".
Kulturskolan är enligt henne själv "mitt första fasta jobb på tusen år" och hon trivs där bland barnen.
- Barn ljuger inte. Att få uppskattning av dem – det betyder mycket.
Dessutom ligger låtar för en hel platta redo att spelas in och hennes första egna barnbok väntar på att bli illustrerad.
- Ja, ja, det får bli nästa år, säger Jennifer Saxell, ler och skyndar vidare.

Publicerad 01 December 2011 22:00