Hyresgästföreningen och Skurupshem.

Hyresgästföreningen och Skurupshem. Foto: Hyresgästföreningen region sydost/Emma Brännman

Replik: "Stora överskott läggs inte på mer underhåll"

Hyresgästföreningen om Skurupshems hyreshöjningar

DEBATT. Detta är en replik på Skurupshems debattartikel "Varför behöver vi höja hyrorna?", publicerad här den 28 september.

Vi tror också, precis som Skurupshem, att hyresgäster vill bo i välskötta fastigheter, där det är snyggt och tryggt, reparationer görs i tid och så vidare. Detta betyder inte att hyran ska höjas mer än nödvändigt.

Om hyreshöjningen i hela landet skulle bli 1 procent så skulle detta innebära 1 miljard kronor. Det är mycket pengar som hyresgästerna förhandlar om och betalar in varje månad och år. Det tror vi inte är ointressant för de som ska betala miljarden som går till just räntor, taxor, löner, underhåll med mera. Givetvis kan en hyresvärd göra mer underhåll i fastigheter och lägenheter genom större hyreshöjningar, men det ska vägas mot vad som är en rimlig hyra för hyresgästerna att betala.

Det är den avvägningen hyresförhandlingarna handlar om och det är därför hyresförhandlingarna är så viktiga. Det vi ser när bolag får stora överskott är ju inte att det läggs på mer underhåll utan snarare att överskotten delas ut till ägarna. Det är, och har varit under en längre tid, mycket lönsamt att äga hyresfastigheter. Men vi är helt överens om att förhandlingarna ska ske utifrån de lokala förutsättningarna.

Eva Roslund, ordförande, Hyresgästföreningen Skurup

Joakim Lund, förhandlingschef, Hyresgästföreningen region södra Skåne

Publicerad 04 October 2019 00:00