Varje kväll tutar tornväktarna med sin lur från kyrktornet.

Varje kväll tutar tornväktarna med sin lur från kyrktornet. Foto: Adobe Stock

Tornväktarstriden blir fråga för Arbetsdomstolen – facket stämmer kommunen

Allvarliga arbetsmiljöbrister sätter yrket på paus

YSTAD.

Dispyten om tornväktarna är i sak avklarad men fackförbunden har inte släppt fallet. Nu har man stämt Ystad kommun och kräver att en tornväktare blir fast anställd och får 70 000 kronor i skadestånd. Samtidigt görs ett uppehåll av arbetet då många brister uppdagats

Av
André Kvist

Fackförbunden Kulturförvaltningen i Ystads driftsektion och SAC Syndikalisterna har fört tornväktarnas talan i den dispyt som pågått under andra hälften av 2019. Förhandlingarna med arbetsgivaren, Ystad kommun, ledde ingenstans och strandade efter ett par sammanträden under sensommaren.

För kommunens del har frågan varit avgjord och klar. Men den 17 december inkom fallet till Arbetsdomstolen. Fackförbunden stämmer Ystad kommun och yrkar att anställningen för en av tornväktaren ska i första hand vara en tillsvidareanställning från den 15 augusti 2016, i andra hand från den 16 augusti 2018.

Dessutom kräver man att kommunen betalar den omskrivna tornväktaren 70 000 kronor i skadestånd.

– Det här handlar inte bara om mig. Det är en principiellt viktig fråga. När Ystad Kommun kringgår LAS så vägrar de sina anställda trygghet, säger tornväktaren Ludvig "Ludde" Olsson.

Fackförbundet inställning är att arbetsgivaren bryter mot lagen om anställningsskydd, LAS, eftersom man inte låter visstidstjänsten övergå i en fast anställning. I fjol hade anställningstiden för tornväktaren nått den gräns som krävs för en övergång till tillsvidareanställning inom en femårsperiod enligt lagen, menar facket.

Ystad kommun har framhållit sin ståndpunkt att det rör sig om en anställningsform som inte övergår till tillsvidareanställning. Arbetsgivaren ska nu ge sitt svar till Arbetsdomstolen.

Tornväktarna blåser varje kväll i en kopparlur från ett kyrktornet i Sankta Maria kyrka, detta för att markera att inga bränder eller andra faror upptäckts i staden. Det minst sagt ovanliga yrket har av tradition gått i arv från far till son, ett faktum som även det varit föremål för en aktuell konflikt med kommunen, enligt tidigare rapportering i ämnet.

Vidare har kulturnämnden beslutat att från och med den 18 december är det slutblåst. Åtminstone till en rad rad brister har åtgärdats. Det rör allt från riskfylld arbetsmiljö till ensamarbete och en analys och utredning ska göras av Mariakyrkan.

Arbetet med att åtgärda bristerna innebär att tornväktarna inte kommer utföra sitt arbete, dock får de lön. Uppehållet kan pågå så långt som till sommaren.

– Vår främsta prioritet är personalens trygghet och säkerhet och målet är att garantera fortsatt säker verksamhet. Bristerna måste rättas till inte minst inför den kalla årstiden som vi går till mötes, säger Sebastian Goksör, museichef på Klostret i Ystad.

– Vi har en bra dialog med församlingen som förvaltar Mariakyrkan. De har också ett visst arbete som pågår i tornet och vi kommer att titta på möjliga lösningar tillsammans. Det här är en unik verksamhet som vi är måna om att bevara.

Publicerad 18 December 2019 00:00