Stengårdens avloppningsreningsverk utanför Simrishamn invigdes med sin toppmoderna avdelning sommaren 2019.

Stengårdens avloppningsreningsverk utanför Simrishamn invigdes med sin toppmoderna avdelning sommaren 2019. Foto: André Kvist

Klart med kommunöverskridande VA-bolag

"Det känns tryggt och mycket positivt för utvecklingen av våra kommuner"

TOMELILLA/SIMRISHAMN.

Under året har planerna för de båda kommunernas arbete med vatten och avlopp tagit form. Strax innan jul kom det slutgiltiga beskedet från kommunfullmäktige i Tomelilla. Planen är att allt ska vara på plats halvvägs in i 2020.

Av
André Kvist

Den 16 december beslöt kommunfullmäktige i Tomelilla att säga ja till ett gemensamt VA-bolag tillsammans med Simrishamn. Beslutet från grannkommunen togs redan tre veckor tidigare.

Därmed står det klart att man inleder ett samarbete gällande vatten och avlopp. Precis som många andra kommuner står man inför utmaningar för att nå miljökrav, klimatanpassningar och applicera ny teknik till rådande lagar. Vidare finns betydande investeringar i framtiden att beakta.

En sammanslagning av kommunernas enheter ska göra en bättre rustad inför utmaningarna. Det menar samhällsbyggnadschef Niklas Sommelius i Tomelilla.

– Det är glädjande att få till stånd ett bolag tillsammans med Simrishamn. Det stärker våra framtida möjligheter att leverera VA med kvalitet, säger han i en kommentar.

Driften kommer fortsatt ligga på respektive kommuner medan bolagets huvudsäte blir Tomelilla.

Driften kommer fortsatt ligga på respektive kommuner medan bolagets huvudsäte blir Tomelilla. Foto: André Kvist

Efter nyår kommer man påbörja arbetet med att tillsätta en interimsstyrelse med tre representanter från vardera kommun. Dessa ska då anställa en verkställande direktör och bilda det nya bolaget.

Placeringen blir i Tomelilla och redan nu finns tankar om att utöka samverkan med andra kommuner i närområdet.

– Bolagiseringen av VA-verksamheterna skapar goda förutsättningar för en långsiktigt hållbar VA-försörjning, det känns tryggt och mycket positivt för utvecklingen av våra kommuner, säger Marie Leandersson, samhällsbyggnadschef i Simrishamns kommun.

Det huvudsakliga driftarbetet kommer fortsätta i vanlig ordning i kommunerna. Förhoppningen är att vara i full drift den 1 juli 2020.

Publicerad 17 December 2019 13:33