Birgitta Hüllert tillsammans med Viweca Thoresson gläds åt det undertecknade samarbetet, här med katterna Katla och Borris Morris.

Birgitta Hüllert tillsammans med Viweca Thoresson gläds åt det undertecknade samarbetet, här med katterna Katla och Borris Morris. Foto: Tomelilla kommun

Brukare får tillgång till gårdsdjur

Avtal underskrivet med Brösarpsgården

TOMELILLA.

Kommunen har skrivit avtal med Eriksgård för att kunna erbjuda brukare en plats med tillgång till djur. "Vi har gjort ett aktivt val att öka närvaron av djur inom vården", säger Viweca Thoresson, socialchef.

Av
André Kvist

Eriksgård som drivs av Birgitta Hüllert och Per Andreén i Brösarp ingår i Tomelilla kommun vårdsatsning med djur. Den godkända Grön arena-gården har skrivit på avtal som gör att brukare från olika verksamheter ska få komma ut och hälsa på.

− Grön arena handlar om att komma tillbaka till naturen, djuren och lugnet. Det är en grund som är viktig för oss alla. Miljön här ger oss många möjligheter, det finns ingen hejd på vad vi kan hitta på här, säger Birgitta Hüllert, i ett pressutskick.

Inledningsvis kommer brukare knutna till socialtjänsten eller vård och omsorg att få tillbringa tid här. Så småningom planeras att andra verksamheter knyts till Eriksgård. Man kan bland annat få ta hand om hästar, kaniner, katter och hundar.

− Vi har gjort ett aktivt val att öka närvaron av djur inom vården. Grön arena-gård är en av våra satsningar som kan bidra till en höjd livskvalitet för våra brukare och samtidigt en ökad samverkan med civilsamhället, säger Viweca Thoresson, socialchef.

Konceptet Grön arena skapades av Hushållningssällskapet och syftar till att utveckla gårdar som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och hälsa.

Publicerad 16 December 2019 14:24