Julen firas med aktiviter och traditionsenlig mat, men några promenader på utsidan blir det inte.

Julen firas med aktiviter och traditionsenlig mat, men några promenader på utsidan blir det inte. Foto: André Kvist

Känslosamt bakom lås och bom under julen: "Många drar sig undan"

Så firas högtiden på anstalten

YSTAD.

När samhället gör sig redo för julen med mat, klappar och gemenskap så får intagna uppleva en avskalad högtid. Den isolerade vardagen gör att en del blir djupt sorgsna medan andra deltar i ett mer spartanskt firande.

Av
André Kvist

På anstalten i Ystad sitter några av landets tyngst kriminella kvinnliga interner. Under julen skapas trots den tuffa tillvaron något som kan liknas vid ett traditionellt julfirande. Veckorna som leder upp till dopparedagen håller man aktiviteter som tipsrunda, filmvisning och tillåtelse att göra egna julkort.

– Vi har olika aktiviteter under hela december. Vi pratar oss samman med klienter och får se vad de vill göra och vad vi kan erbjuda, säger Li Åkesson, kriminalvårdsinspektör.

I personalens utrymmen finns juldekoration uppe men utanför fönstret är det taggtråd och stängsel.

I personalens utrymmen finns juldekoration uppe men utanför fönstret är det taggtråd och stängsel. Foto: André Kvist

I matsalen syns två tecken på att det är jul trots att snön lyser med sin frånvaro på innergården. I fönstret hänger någon stjärna och julblommor står på fönsterbrädan. Det är inte fullspäckat med pynt och levande ljus som i många hem. Ändå finns det en känsla av att julen är här.

– Det är mycket tacksamhet över vad vi kan erbjuda. Minsta lilla kan göra stor skillnad för en klient, säger Marie Kajsdotter, klienthandläggare.

Precis som på utsidan så är det en period som dels innehåller mycket glädje men även mycket sorg och ensamhet. Det faktum att man befinner sig här bakom galler och stängsel gör sig under julen påmind i allra högsta grad.

– Många är inte så glada för julen som vi på utsidan, man blir påmind vad man gjort mot nära och kära. Att man inte finns i närheten av människor man håller av. Det är en fin balans att känna av även för oss i personalen, säger Li Åkesson.

Prästen Ulrika Rundqvist från Svenska Kyrkan håller i gudstjänster och böner under julen. Hon märker av den påtagliga sorg som många intagna upplever och känner.

– Det är en sårbarhetens tid, det är nu det gör som mest ont. Många är föräldrar på både häktet och anstalten och att inte få vara med sina barn gör ännu mer ont under julen. Många drar sig undan och uthärdar denna tid under dessa omständigheter, säger hon.

Prästen Ulrika Rundqvist berättar att många intagna känner en djup skuld och sorg speciellt under julen.

Prästen Ulrika Rundqvist berättar att många intagna känner en djup skuld och sorg speciellt under julen. Foto: André Kvist

Ett antal människor här tycker att julen är så kämpig att hantera att man inte ens orkar prata om sin situation eller mående, berättar Ulrika Rundqvist. Saknad och skuld, skam och längtan är känslor som inte är främmande här men är under december omisskännelig.

En organisation som heter Sister International skänker julklappar till de kvinnliga intagna. För de med barn finns det vissa möjligheter att sända iväg en julklapp. På självaste julafton får de intagna en traditionsenlig måltid och även Kalle Anka eller någon julfilm kan visas.

– I denna världen här inne kan vi inte förutse hur situationen och spänningar ser ut. Julen är inget undantag för att man ska få bete sig vilt här och det kan bli att vi beslutar att det inte blir något alls, säger Li Åkesson.

Den allmänna matsalen har julblommor och någon stjärna i fönstret, mer än så vittnar inte om högtidens närvaro.

Den allmänna matsalen har julblommor och någon stjärna i fönstret, mer än så vittnar inte om högtidens närvaro. Foto: André Kvist

Skillnaderna mellan häktet och intagna är relativt få. De som sitter dömda här har ett specifikt råd som kan hantera förslag på aktiviteter medan häktets personer inte har den möjligheten i samma utsträckning.

När det gäller besök är det som vilken dag som helst. Personalen på anstalten berättar att det är relativt få som får besök under julen, inte fler än vanligt.

– Den stora skillnaden här från utsidan är gemenskapen och att träffas. Här har de intagna varandra som kan uppskattas, men att välja vem man spenderar julen med går inte här, säger Li Åkesson.

Vad finner de intagna tröst i under jul och nyår?

– Jag vill förmedla hopp och få alla att tro på en förändring, även här inne. Man måste våga tro på en förändring och att det finns något annat. Samtidigt finns det en otrolig tacksamhet för det lilla, en uppskattning vi på utsidan kan lära oss av, säger Ulrika Rundqvist.

Den materiella betydelsen är nästan obefintligt här inne. Ett levande ljus under en bön eller en pepparkaka betyder mycket mer än vad vi på utsidan kan föreställa oss. Det är en blandad värld som pendlar mellan hopp och sorg, uppskattning och ånger.

Marie Kajsdotter till vänster och Li Åkesson berättar om de intagnas möjligheter att fira jul. På många sätt är den lik utsidans men sällskapet har inte valts frivilligt.

Marie Kajsdotter till vänster och Li Åkesson berättar om de intagnas möjligheter att fira jul. På många sätt är den lik utsidans men sällskapet har inte valts frivilligt. Foto: André Kvist

Publicerad 11 December 2019 06:00