Martin Tell vill poängtera hur viktigt det är för människors hälsa att man ger blod. Hans egen dotter är beroende av att folk är villiga att dela med sig.

Martin Tell vill poängtera hur viktigt det är för människors hälsa att man ger blod. Hans egen dotter är beroende av att folk är villiga att dela med sig. Foto: André Kvist

Dotterns hälsa är beroende av blodgivare: "Det betyder oerhört mycket"

Tusentals blodgivare behövs inför julen

YSTAD.

När Martins dotter diagnostiserades med en sjukdom som gör henne beroende av att människor lämnar blod blev han själv blodgivare. Nu vill han uppmana alla att göra detsamma inför julen då tusentals blodgivare behövs bara i Skåne.

Av
André Kvist

Inför julen är det traditionsenligt en stor brist på blod. Lagren är oroväckande låga och åtgången har den senaste tiden varit stor. Blod är en färskvara som inte går att lagra, samtidigt gör den svenska sjukvården av med en påse i minuten.

–Vi har ett behov på grund av att det är jul. Vi har stängt mycket och det är många röda dagar. Samtidigt är många blodgivare bortresta och behovet är stort, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare i Skåne på Ge Blod.

Ystadbon Martin Tell blev själv blodgivare när hans dotter diagnostiserades med Primär Immunbrist 2015. En avvikelse i immunsystemet gör henne mer mottaglig för sjukdomar och en simpel feber kan vara i en månad.

– Hennes immunförsvar är nedsatt och kräver medicin med antikroppar som tas från blod som blodgivare ger. Jag har själv alltid tyckt sjukhus varit jobbigt men hennes medicin kommer därifrån och då vill jag ställa upp, berättar Martin.

En gång i kvartalet lämnar han blod och den där obehagskänslan att gå in i vårdlokaler har släppts då tanken på att han gör något gott tagit överhand. Att man samtidigt får besked via sms när ens blod används gör det än mer aktuellt att ställa upp.

Blod används kontinuerligt i forskning, behandling av cancer och andra kroniska sjukdomar, vid förlossningar och vid olyckor. Det finns åtta olika blodgrupper varav den vanligaste är A+. Den som är mest eftertraktad är O-negativt blod.

– Lämnar inte människor blod får inte min dotter sin medicin som hon behöver varje vecka och hon kommer behöva det hela sitt liv, säger Martin Tell och fortsätter:

– Sedan är blod viktigt i allt från olyckor, tidig förlossning och i medicinskt arbete. Det är mycket enklare än vad man tror att lämna blod och den tiden kan man ta för man kan själv behöva det en dag, ta den tiden för det betyder oerhört mycket för alla. Vi sitter alla i samma båt oavsett om vi behöver det nu eller senare, eller aldrig.

Martins dotter är idag 13 år gammal och kommer vara beroende av att människor ställer upp och donerar blod för resten av sitt liv. Idag finns cirka 40 000 svenskar som har en avvikelse i sitt immunsystem och primära immunbristsjukdomar har uppmärksammats som ett folkhälsoproblem av EU-kommissionen.

Inför julen behövs 21 000 blodgivare i landet varav 5 000 i Skåne. Högtiden är synnerligen problematisk då man behöver säkra upp ett lager som varar i ett antal veckor.

– Vi kan lagra i sex veckor, den produkt som har kortast period är trombocyter, alltså plåster som används invändigt i kroppen av främst cancerpatienter, varar i sju dagar. Vi har ett behov av 250 blodgivare i Skåne varje dag och även i mellandagarna, säger Ingrid Johanson och fortsätter.

– Därför är det viktigt att vi får in så många blodgivare som möjligt. Det är den bästa julgåvan man kan ge.

Publicerad 10 December 2019 06:00