Efter fyra års arbete är arbetslaget bäst i landet.

Efter fyra års arbete är arbetslaget bäst i landet. Foto: Framtidsverket

Landets bästa arbetslag finns i Sjöbo

Skolchefen: "Gör mig mycket stolt och glad"

SJÖBO.

De fyra personerna som ingår i arbetslaget bakom Yrkes-SFI i Sjöbo prisades som Årets Team på gala. Tillsammans har de möjliggjort för nyanlända att få en utbildning och komma in i arbetslivet på ett halvår.

Av
André Kvist

När Framtidsgalan gick av stapeln i slutet av november var det ett arbetslag från Sjöbo som var en av vinnarna. När Sverige ställdes inför den värsta flyktingkrisen på årtionden 2015 satsade Region Skåne hårt. Utbildningen Yrkes-SFI skapades och tre yrkeslärare fick tillsammans med en SFI-lärare ta sig an uppgiften att få in nyanlända i arbetslivet.

Fyra år senare står Anna-Maria, Rolf, Leif och Marie som det bästa arbetslaget i landet. Tillsammans skapar dem möjligheter för nyanlända att lära sig språket och få en yrkesutbildning på bara 27 veckor. Ett koncept som har blivit en framgång och skapat ett enormt tryck på utbildningen.

– Det här betyder mycket för Sjöbo och det gör mig givetvis mycket stolt och glad, kommenterar Kristina Petersson, skolchef på Utbildningscentrum.

Utbildningen ligger i fokus men här får nyanlända lära sig mer om det svenska samhället, historia och politik. Så här motiverar juryn sin utnämning:

"Tack vare personalen kan nyanlända stolt ta på sig sin uniform, bege sig till jobbet och bli en del av det svenska samhället. Det är därför är Yrkes-SFI utsetts till Årets Team!"

Utöver bästa arbetslag delades priser ut i kategorierna förbättringsresa, inspiratör, karriär och ledare. Detta var femte året i rad som Framtidsgalan arrangerades efter initiativ av Framtidsverket där goda exempel i den offentliga sektorn lyfts fram.

Publicerad 02 December 2019 08:43