Trots åtsägelser från ansvarig chef har den anställdas häpnadsväckande beteende fortsatt.

Trots åtsägelser från ansvarig chef har den anställdas häpnadsväckande beteende fortsatt. Foto: Mostphotos

Boende livrädda för anställd – ska ha slagit ner en äldre person

"Så kan man inte göra med en gammal människa"

SIMRISHAMN.

Personal på ett äldreboende slår nu larm angående en medarbetare. De boende ska vara rädda för individen och vid ett tillfälle ska hen ha slagit en äldre brukare i magen så denne föll till marken. En annan brukare ska ha blivit utsatt för strypgrepp.

Av
André Kvist

Personal vid ett äldreboende i Simrishamn slår nu larm om att en i personalen sprider rädsla hos brukarna. Enligt rapporten ska en brukare ha slagit i magen av den anställda och sedan fallit till marken. Två andra brukare blev vittne till händelsen.

"De var mycket skakiga och rädda, de sa att så kan man inte göra med en gammal människa".

Personalen uppger att den drabbade äldre höll för magen och hade svårt att få luft. Den anställda som pekades ut uppgav att den äldre hade ramlat efter att ha tappat balansen.

Kort efteråt ska den anställda ha tagit strypgrepp på en annan äldre. Enligt hen själv försökte hen se till att den äldre svalde medicin.

"Brukarna som är inblandade är rädda för [XX]. Någon utav brukarna ville inte längre komma ut till allrummet. Någon stannade kvar i sin lägenhet när [XX] jobbade."

Händelserna har nu anmälts men liknande incidenter har skett förut. Åtminstone två lex Sarah-anmälningar har gjorts mot denna individ. Hen ska bland annat ha använt ovårdat språk och sagt till äldre brukare att "hålla käften". I rapporten skriver medarbetare att personen inte passar för arbete i vården.

Trots att enhetschefen har talat med individen har detta inte hjälpt och det finns en oro för att liknande saker sker igen.

Publicerad 29 November 2019 13:12