Hela åtta förslag ställs ut i kyrkan men bara ett gick någorlunda hem hos folket, det man helst vill är att se det gamla på plats igen.

Hela åtta förslag ställs ut i kyrkan men bara ett gick någorlunda hem hos folket, det man helst vill är att se det gamla på plats igen. Foto: André Kvist

Åtta förslag om ny kyrkspira – endast ett anses duga

"Fantasirika men inte passande en gammal kyrka"

BORRBY.

Ljus, stål och genomskinliga konstruktioner genomsyrar de förslag som Borrbyborna nu kan lämna in synpunkter kring. Kyrkans spira ska upp på nytt men i en ny modernistiskt form. "Väldigt sällan vi har möjlighet att bygga en ny spira", säger Heikki Ranta, stiftsantikvarie.

Av
André Kvist

Efter närmare tre års väntan sedan stormen Urd skadade Sankta Marias kyrkspira i Borrby så börjar det hända saker. På torsdagen presenterade stiftet åtta olika förslag som tre arkitektfirmor har tagit fram i samarbete med en ljuskonstnär.

– Det här är en speciell och unik tillställning. Det är väldigt sällan vi har möjlighet att bygga en kyrktornsspira, det hände inte ofta. Historiskt är det ändå inte så ovanligt, ofta tar konstruktionen skada av fukt, en eldsvåda eller av en blixt. Den här spiran som ska på plats är nummer tre, säger Heikki Ranta.

LÄS MER: Kyrkans spira ska tillbaka – men pengar saknas

På torsdagen den sista oktober presenterade stiftet åtta förslag. Dessa är skapade av arkitekterna Ole Drachman, Karl Palmberg och Cord Siegels respektive firmor. Samtliga har också influerats av ljuskonstnären Jérôme France. Men detta är just förslag och även om man samlar in invånarnas åsikter så är det ingen omröstning, är kyrkoherde Eva Asp tydlig med.

– Sedan får vi ha samtal i kyrkorådet och bestämma oss för hur vi går vidare. Tidsplanen är en stor fråga och när vi bestämt oss gör vi en kostnadsberäkning för att sedan söka medel för detta, säger hon.

Kyrkoherde Eva Asp poängterar att invånarnas åsikter inte rör sig om en omröstning utan ett underlag i det fortsatta arbetet.

Kyrkoherde Eva Asp poängterar att invånarnas åsikter inte rör sig om en omröstning utan ett underlag i det fortsatta arbetet. Foto: André Kvist

Att återuppbygga den tidigare konstruktionen uppskattas att kosta 30 miljoner kronor. Pengar som inte finns i dagsläget, menar stiftet. Vad man än beslutar sig för så kommer det bli kyrkans nya utseende för överskådlig framtid.

– Absolut inte i närheten av de summorna. Jag som antikvarie borde förespråka en återuppbyggnad men det kulturvärde som fanns i den gamla, precis som i Notre Dame som brann upp, är ju borta, äsger Heikki Ranta och fortsätter.

– Det här hoppas jag står här minst i hundra år, detta ska vara en permanent lösning. Vi måste tänka så att den inte är så stormkänslig med material och sedan ett framtida underhåll. Den här spiran har ju ingen funktion, det är bara ren dekoration.

Heikki Ranta, stiftsantikvarie, är spänd inför byggandet av en ny spira, han anser att det kulturvärde som den gamla höll är förlorat.

Heikki Ranta, stiftsantikvarie, är spänd inför byggandet av en ny spira, han anser att det kulturvärde som den gamla höll är förlorat. Foto: André Kvist

Oavsett om den har någon funktion eller ej så är den tidigare kyrkspiran väldigt saknad. Flera Borrbybor påpekar att det var ett välkänt riktmärke för hela Österlen och ett tecken på att man har kommit hem.

– Såg man tornet så var man nästan hemma och den syntes ju lång väg, den har verkligen betydelse för bygden, säger Lars Averfalk.

Av de åtta förslag som har lagts fram är det endast ett som Borrbyborna själva tycker är okej. Det gäller förslag nummer fyra som är mest lik den gamla konstruktionen med fyra mindre spiror. Samtliga vi frågar är rörande överens om att detta förslag är att föredra, men det är genomgående att samtliga vill ha den gamla tillbaka.

– Det är lite modernt och det skadar ju inte. Men fyran är den jag tyckte mest om, vackert belyst och fin, säger Rolf Gustavsson.

– Det skulle vara som det var innan stormen. Det kanske ser fint ut på kvällen men under dagen syns ju inte det. Jag är lite skeptisk eftersom vi växt upp med den gamla, säger Tommy Löwall.

– Förslagen är fantasirika men inte passande för en så gammal kyrka. Jag vill att de ska återgå till den vi hade tidigare. Det enda förslaget som passar är fyran, det är den enda jag kan tänka mig, säger en kvinna som vill vara anonym.

Arkitekternas förslag lockade mångas invånares intresse.

Arkitekternas förslag lockade mångas invånares intresse. Foto: André Kvist

Bland all skepticism mot de modernistiska och upplysta förslagen finns ändå en känsla av lättnad att det händer något. Kyrkorådets ordförande Christer Mårtensson berättar att han tycker det är kul att det nu börjar röra på sig och ser fram emot att ta sig an möjliga lösningar i samtal med Lunds stift och Länsstyrelsen Skåne. Redan nästa år hoppas man att det börjar hända saker.

Foto: André Kvist

Publicerad 01 November 2019 09:15