Foto: Kriminalvården.

JO ger rätt till "Gryningspyromanen"

Satt kvar i häktet i två månader efter domen

Den 8 november 2018 vann domen mot Ulf "Gryningspyromanen" Borgström laga kraft. Trots det fick han sitta kvar i häktet i två månader, en tid som Justiteombudsmannen nu kallar för "oaccceptabelt lång".

Av
Jonatan Westerlind

Han misstänks för att sedan i mitten av 90-talet ha härjat runtom i Sverige. 2011 dömdes han till fängelse för att ha anlagt bränder i två hyreshus i Ystad. Sedan dess har han sedan januari 2018 suttit häktad för försök till grov mordbrand i Köping, något han också dömdes för senare under året. Den 8 november vann domen laga kraft och Ulf Borgström skulle då flyttas från Kronobergshäkktet till riksmottagningen i Kumla. Men, istället flyttades han på grund av platsbrist till häktet i Visby där han blev kvar till i början av januari 2019.

Precis efter årsskiftet skickade han in en klagan till JO, där han bland annat skrev: "Så som jag förstår lagen ska jag snarast möjligt flyttas till en kriminalvårdsanstalt för att avtjäna mitt straff och ska inte stanna kvar på ett häkte längre än vad som är nödvändigt (...). Detta kan inte vara rätt och riktigt."

Nu kommer JO:s svar. De ger Borgström rätt i frågan och skriver om den ”oacceptabelt långa väntetiden i häkte". Enligt lagen får man inte sitta häktad längre än sju dagar efter att en dom vunnit laga kraft, om det inte råder särskilda omständigheter.

"Jag ser mycket allvarligt på detta förhållande", skriver JO. Ulf Borgström avtjänar nu sitt straff på Hall.

Publicerad 04 October 2019 08:59