HPV- vaccin

HPV- vaccin Foto: Adobe Stock

Beslut: Nu ska även pojkar vaccineras mot HPV

Beräknas komma igång redan nästa höst

SVERIGE. Från och med nästa höst ska även pojkar erbjudas vaccin mot HPV-virus. Det stod klart i veckan när regeringen presenterade budgeten för 2020.

När vaccin mot HPV, humant papillomvirus, infördes 2010 beslutade man att bara erbjuda det till flickor, som sedan dess fått erbjudande om vaccin i årskurs fem.

Det senaste decenniets forskning har dock visat att även pojkar kan smittas av viruset som bland annat kan leda till olika typer av cancer.

I budgeten för 2020 föreslår regeringen därför att avsätta pengar för att även kunna erbjuda pojkar vaccin från och med hösten 2020.

– Vi löser den här frågan nu i den här budgeten och det innebär att det här kommer att kunna införas under hösten 2020, säger finansminister Magdalena Andersson till Sveriges Radio Ekot.

Det kommer vara upp till varje landsting att nu se till att vaccinationsprogram för pojkar kommer igång.

Vaccinet Gardasil beräknas förebygga upp till 130 fall av cancer varje år. Vaccinet, som hittills bara getts till flickor, har framförallt visat sig vara effektivt mot livmoderhalscancer, men forskning visar att det även kan förebygga exempelvis muncancer.

Publicerad 20 September 2019 10:35