Få vill dela tv-rum med grannen, enligt en ny undersökning.

Få vill dela tv-rum med grannen, enligt en ny undersökning. Foto: Adobestock

Det här kan vi tänka oss att dela med grannen

Verktyg och gymredskap mest okej

SVERIGE.

Ett mer flexibelt boende och att till exempel dela boyta med grannarna är något som diskuteras med anledning av landets bostadsbrist. Men att dela boyta med grannen verkar inte populärt, enligt en ny undersökning.

Av
Sarah Bernshed

Det är Sveriges BostadsrättsCentrum AB, SBC, som i sin Bostadsrättsrapport konstaterar att delningsekonomi aldrig har varit så populärt som nu. Några exempel på detta är samåkningstjänster och andrahandsuthyrning. Enligt SBC är några av de lösningar som diskuteras för att komma till rätta med landets bostadsbrist flexibelt boende och att dela boyta med sina grannar.

Men enligt Bostadsrättsrapporten, i vilken bostadsrättsägare gett sin syn på delat boende, vill majoriteten inte dela sitt boende med andra vilket 86 procent av de tillfrågade svarar. Bland de som kan tänka sig att dela utrymmen i lägenheten toppar tv-rummet listan, vilket fem procent svarar.

Verktyg och gymredskap kan dock varannan svensk tänka sig att dela med grannen i framtiden enligt undersökningen.

– Dagens familjer ser inte ut som de en gång gjorde. Vi har fler äldre än någonsin och singelhushåll eller familjer som lever varannan vecka-liv är betydligt vanligare i dag. Bostadsbristen i städer gör dessutom att ungdomar bor hemma allt längre. I samband med detta talas det mer om flexibla bostäder och lösningar med fler delade funktioner. Det är intressant att det skiljer sig så pass mycket mellan vilka som är villiga att dela vad med sina grannar. En bostadsrättsförening är trots allt redan en stor delningsekonomi, säger Helena Klåvus, CIO på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, i ett pressmeddelande.

Om undersökningen

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2019 har drygt 1 000 bostadsrättsägare i åldrarna mellan 18 och 65 år gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt samt hållbarhets- och framtidsperspektiv. Undersökningen genomfördes under januari 2019 i form av en webbenkät.

Publicerad 15 August 2019 00:00