ScaniVanadiums vd David Minchin och markägaren Oscar Scholtz på plats vid dagens provborrning.

ScaniVanadiums vd David Minchin och markägaren Oscar Scholtz på plats vid dagens provborrning. Foto: Mattias Grenholm

Gruvjakten: En strid om känslan för grönt

Stora protester när provborrningar inleds

LYBY.

Det pågår ett drama i den lilla byn Lyby strax utanför Hörby som för tanken till forna tiders folk- och proteströrelser. Det är en strid om gruvdrift kontra lantbruk – men också en strid om ord: vad betyder "grönt"?

Av
Mattias Grenholm

Företaget Scandivanadium projekterar för gruvdrift på Österlen och norrut. De har nyligen fått klartecken från Hörby kommun att inleda provborrningar i marken utanför Lyby och skrivit kontrakt med markägarna om ett antal borrhål, 30-100 meter ner i marken.

Prover ska tas och skickas till analys. Någon gång i höst kommer det visa sig om leran är tillräckligt rik på vanadium, ett ämne som kan ersätta lithium i batterier.

– Enligt äldre undersökningar bör det finnas 6-8 procent vanadium i leran här under och det är det vi nu ska undersöka, säger David Minchin som driver företaget tillsammans med Alex Walker.

Ägaren Alex Walker.

Ägaren Alex Walker. Foto.: Mattias Grenholm

De har lyckats samla ihop 5,5 miljoner australiensiska dollar, nära 40 miljoner svenska kronor, från investerare och bjuder in till pressvisning av provborrningen.

– Dessa investerare är intresserade av en grön framtid och det är därför de vill satsa pengar i detta projekt, säger Davis Minchin.

Han beskriver en framtida gruvnäring efter vanadium på skånsk mark som miljövänlig och att man inte kommer att förorena grundvattnet eller ha särskilt stora dagbrott, som dessutom kommer att återställas.

– Jag har förståelse för att många här omkring är oroliga. Men vi har absolut ingen laglig rätt att riva upp stora mängder jord och tvångsförflytta hus, säger han.

Markägaren Oscar Scholtz förstår även han rädslan från grannar för en gruva – men absolut inte varför man inte kan göra en vetenskaplig undersökning.

– Man får väga den globala nyttan mot den lokala miljöpåfrestningen. Vi vill ju alla ha el och jag tror att vi påverkar mindre här än de gör vid vanadiumbrytning i Afrika, säger han.

Dessa människor tar sig rätten att göra och vad de ställer till med för miljön

Gruvmotståndarna VetoNu med ordförande Anita Ullmann i spetsen samlades under fredagen för att protestera mot framtida gruvor i området.

Gruvmotståndarna VetoNu med ordförande Anita Ullmann i spetsen samlades under fredagen för att protestera mot framtida gruvor i området. Foto: Mattias Grenholm

Men dessa argument biter inte på gruvmotståndarna i VetoNu, som har samlats för en demonstration någon kilometer bort.

– Det finns inget som heter "gröna" gruvor. Om man gräver upp jord så förstör man den. Det kanske inte kommer synas att det varit en gruva efteråt men man förstör åkermark. Grundfelet här är den lagstiftning vi har i Sverige: att gruvnäringen bara kan komma och säga åt andra näringar att flytta på sig, säger Anita Ullmann, ordförande i VetoNu.

Med på demonstrationen är även Zenita Brandin, vars hus ligger närmast provborrningarna.

– Jag är rädd för att utsikten från mitt fönster kommer att bli över en gruva istället för dagens böljande åkrar. Men det är en petitess i sammanhanget, det handlar om vad dessa människor tar sig rätten att göra och vad de ställer till med för miljön, säger hon.

Zenita Brandin och Kicki Myrberg bor i närheten och är rädda för att deras idag vackra utsikt i framtiden kommer bestå av gruvor.

Zenita Brandin och Kicki Myrberg bor i närheten och är rädda för att deras idag vackra utsikt i framtiden kommer bestå av gruvor. Foto: Mattias Grenholm.

Publicerad 09 August 2019 15:00