Spelarna uppskattar djuren och skulle något djur må dåligt dröjer det inte länge innan ansvariga blir nerringda.

Spelarna uppskattar djuren och skulle något djur må dåligt dröjer det inte länge innan ansvariga blir nerringda. Foto: André Kvist

Här är golfbanan där man ropar "får" av flera anledningar

Klubben har satsat stort på biologisk mångfald

YSTAD.

Mitt på golfbanan finns flera beten där drygt 200 får ser till att hålla ordning. I klubbens miljöarbete planeras det nu för en våtmark. "En golfbana ska vara en spelupplevelse men även en naturupplevelse", säger banchef Mattias Bengtsson.

Av
André Kvist

Artikeln är en återpublicering.

I drygt tio års tid har fåren varit ett trevligt inslag på Ystad golfbana. De senaste fyra åren har man samarbetat med Karlsfälts gård och nu finns här fler djur än någonsin, bortåt 200 får och lamm, runt om banan.

– Det är så här man binder samma staden och landet i framtiden på ett kul sätt. För vår del känns det bra och modernt, samtidigt som folk tycker att det är roligt och känner sig hemma på banan, säger Erik Bengtsson från Karlsfälts gård som äger djuren.

Fåren och lammen tar hand om växterna, när spelarna skjuter snett går det lätt att hita sin boll och komma tillbaka på banan igen.

Fåren och lammen tar hand om växterna, när spelarna skjuter snett går det lätt att hita sin boll och komma tillbaka på banan igen. Foto: André Kvist.

Det var banchefen Mattias Bengtsson som lyfte frågan för golfklubbens styrelse för över ett decennium sedan. Inspirationen kom från Skottland där djuren i långa tider varit en del av golfupplevelsen. Det var först ett blankt nej men efter en miljöutbyte på Barsebäck där rådet att ta in betande djur lyftes började försöken med fåren.

– Vi har utökat varje år, det har bara varit positivt för båda parter. Djuren får bete och vi får nöjda golfare för de hittar sina bollar. Vi började med två beten och nu har vi sju, säger han.

Personalen slipper ta hand om sly eller gå in med maskiner för att ordna till växtligheten. Fåren tar hand om allt och samtidigt ser det naturligt ut. Ogräs försvinner i ett nafs och även den invasiva arten jätteloka är ett favoritmål för fåren.

Banchef Mattias Bengtsson berättar att allt fler golfbanor tar in får på grund av den positiva påverkan deras betande har, oönskade växter som jätteloka försvinner kvickt i fårens framfart.

Banchef Mattias Bengtsson berättar att allt fler golfbanor tar in får på grund av den positiva påverkan deras betande har, oönskade växter som jätteloka försvinner kvickt i fårens framfart. Foto: André Kvist.

Golfklubben har satsat stenhårt på biologisk mångfald. Här finns bikupor, insektshotell och holkar för diverse flygande djur. Man har gjort det så framgångsrikt att Ystad kommun tilldelade golfklubben miljöpriset 2016.

– Jag är väldigt glad för att vi har detta, jag tycker miljöpriset var första beviset på att vi gör rätt. I golfsverige idag ska det vara multibana, så mycket mer än bara golf, utan det ska vara mycket mer som till exempel miljöhänsyn, säger Ingemar Nilsson, ordförande vid Ystad GK.

Förhoppningen från Mattias Bengtssons sida är att släppa fåren helt fria på banan. Något man gjort på Värpinge golfbana i Lund och banorna i Skottland. Men detta innebär lite mer störningar för golfspelaren och det avvaktar man med. Vad han tror kommer ske är att fler golfbanor kommer anamma djur på sina banor.

– Detta kommer mer och mer på golfbanor! Djuren är mina bästa medarbetare, de arbetar dygnet runt och klagar aldrig.

"Nog ingen annan i

världen som har grisar på sin golfbana"

Djurens ägare är helnöjd, dels på grund av nyttan för både djur och besökare. Men även för att det alltid finns tillsyn.

– Jag har hundratals djurskötare om dagen som tittar till fåren, är det en som inte mår bra så får man massor med samtal direkt. Vi har aldrig förlorat ett djur på golfbanan, säger Erik Bengtsson.

Närmast ska man bygga våtmark på området till hösten. Några fler djur kommer nog inte föras in i miljön för man har redan ett ovanligt inslag, tre grisar.

– Det är nog ingen annan i världen som har grisar på sin golfbana. Tanken var att de skulle böka och bete sig hur de ville bakom ettans green till fördel för andra djur. De får allt matsvinn från restaurangen, utom köttrester, så där är ännu en fördel, berättar Mattias Bengtson och fortsätter

– En golfbana ska vara en spelupplevelse men även en naturupplevelse!

De tre Hampshiregrisarna är ett väldigt ovanligt inslag på en golfbana.

De tre Hampshiregrisarna är ett väldigt ovanligt inslag på en golfbana. Foto: André Kvist.

Publicerad 08 July 2019 06:00