Åklagaren Christoffer Ramqvist uppmanar de som köpt valpar av rånarna att höra av sig innan polisen knackar på. Alla köpare finns i de misstänktas telefoner.

Åklagaren Christoffer Ramqvist uppmanar de som köpt valpar av rånarna att höra av sig innan polisen knackar på. Alla köpare finns i de misstänktas telefoner. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Köparna finns i telefonlistor: "Anmäl själv om ni tror ni köpt en stulen hund"

Misstänkta för hundvalpsrån omhäktade

KRISTIANSTAD/SJÖBO. De som har köpt hundvalpar av de misstänkta rånarna kommer att hittas i genomgången av telefonlistor som polisen gör just nu. "Hör av er själv innan polisen kommer och knackar på, annars kan ni bli misstänkta för häleri", uppmanar åklagaren Christoffer Ramqvist.

Av
ANDERS G BERGQUIST

I går omhäktades en av de misstänkta hundrånarna, en grovt kriminell Göteborgare. Orsaken var att bevisningen hade stärkts. Klockan 14 på fredagen häktades en Sjöbokvinna i 25-årsåldern på sannolika skäl, eftersom bevisningen mot henne också blivit betydligt starkare.

– Vi fick in en mängd nya uppgifter på torsdagen, berättar åklagaren Christoffer Ramqvist. Det är dels uppgifter som framkommit i förhör, men också genomgångarna av de misstänktas telefoner, berättar han.

Det var i sista minuten som de uppgifterna kom fram. Om inte bevisningen stärkts hade två av fyra misstänkta släpps idag, fredag. De var nämligen bara häktade på skälig misstanke, vilket innebär automatisk frisläppning om inte bevisningen stärkts på en vecka.

För närvarande arbetar tre poliser heltid och det främsta målet är att hitta den tredje rånaren. Två av de personer man tror har rånat kennelägaren sitter häktade, men polisen vet att det var tre personer som deltog i rånet och den grova misshandeln av kennelägaren.

Den kvinna som idag häktades på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till rån har enligt åklagaren Christoffer Ramqvist inte varit på själva brottsplatsen.

– Hennes brott har bestått i att på olika sätt hjälpa till med sina kunskaper, säger Christoffer Ramqvist.

– Hon har mer kontakter och insikter i hundvärlden än nästan alla och det är naturligtvis bra både när det gäller planeringen och när det gäller att sälja valparna, förklarar han.

Han vill inte säga hur kvinnan ställer sig till anklagelserna.

– Hon förnekar att hon varit på brottsplatsen, och där kan jag säga att vi tror henne, förklarar han.

De tre poliserna som arbetar med utredningen håller en mängd förhör, men framför allt gås de misstänktas telefoner igenom. Här ser man bland annat vilka personer som har ringt på Blocketannonserna och på så sätt kommer man att kunna hitta alla köpare - och valparna.

De som hört av sig frivilligt när de insett att de köpt valpar som kommer från hundrånet löper ingen risk att bli misstänkt för häleri, men ju mer omskrivet händelsen är, desto större risk är det att köparna blir brottsmisstänkta.

– Det är svårare och svårare att påstå att man inte förstått att hundarna varit stulna. I det här fallet rekommenderar jag definitivt att man ska förekomma istället för att förekommas och själv komma med valpen till polisen, säger Christoffer Ramqvist.

– Jag förstår att det kan vara tråkigt att riskera att bli av med en valp man köpt, men jag har förstått att kennelägaren kan tänka sig att ge tillbaka hunden till de som köpt den av rånarna om hon får betalt, säger Christoffer Ramqvist.

Publicerad 22 February 2019 00:00