Isar kan vara förädiska.

Isar kan vara förädiska. Foto: Mostphotos

Förrädiska isar – vanlig dödsorsak för hundar

Ett 40-tal djur förolyckas årligen

SVERIGE.

Ett 40-tal hundar omkommer i drunkningsolyckor årligen, där vintern är den tid på året då flest hundar förolyckas till följd av drunkning. Och den negativa trenden ser ut att hålla i sig.

Statistiken visar för 2018 att antalet drunknade hundar ligger kvar på fortsatt höga nivåer. Både 2017 och 2018 omkom ett 40-tal hundar genom drunkning.

Vintern är den tid på året då flest hundar drunknar och där förrädiska isar många gånger är orsak till att olyckan är framme.

– Det enklaste sättet att undvika drunkningsolyckor är att ha sin hund kopplad i närheten av vatten eller isar. Om hunden går lös måste den vara lydig och agera direkt på inkallning, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring, i ett pressutskick.

Hundar springer gärna ut på isen och många gånger håller den om djuret inte är i rörelse. Men plötsligt kan isen ge vika där den blir tunnare.

– Även om man som hundägare får panik så är det viktigt att inte spring efter hunden ut på isen. Risken är stor att den inte bär din kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark.

Så undviker du isolyckor med hund

    Utrusta hunden med sele och lång lina under skridskoturen istället för att ha den lös

    Om hunden är lös – försäkra dig om att den alltid kommer på inkallning

    Spring inte ut på isen – locka tillbaka hunden istället

Om olyckan är framme:

Få upp hunden och torka den ordentligt torr. Att enbart linda in en kall och blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden för att få igång blodcirkulationen och låt den röra på sig när den piggnat till.

Källa: Agria

Publicerad 23 January 2019 07:00